Радио Пловдив събра вечните песни на Валя Балканска в уникален диск

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Радио Пловдив издава компакт диск с неиздавани досега песни на голямата родопска певица Валя Балканска

Скъп подарък за всеки почитател на истинския фолклор ще е специалният компактдиск, който издава Радио Пловдив с безценните песни на звездната родопска певица Валя Балканска. Албумът  ще бъде подаряван, а не продаван, пояснява директорът на радиото Чавдар Каришев.

В него са включени 14 песни от златния фонд на Радио Пловдив Четири от тях са записани с някогашния битов оркестър за народна музика на радиото с диригент Никола Кенов през 1963 г. Останалите са в съпровод на гайдаря Георги Мусорлиев и разбира се, хитовата „Излел е Дельо хайдутин“ в оригиналния вариант с гайдаря Димитър Петковски от родопското село Хасовица.

Мастерирането е на тонрежисьора Кристиян Белев, който е презаписал старателно всяка една песен от оригиналните ленти във фонотеката с коригирано ниво на звука, но без да се нарушава автентичността на изпълнението.

Сред златните песни от бутиковата колекция са „Вчера си, майчо, отидох“, „Събрали се, събрали“, Мома седи на йодрове“, „Горо ле, горо зелена“, „Яла ми яла, девойко“ и други. Компактдискът излиза с уникално книжно тяло, кратък анонс на песните, встъпитални думи за това коя е Валя Балканска и нейният космически свят на песента. Родопчанката, която е стъпила здраво на земята и винаги твърди, че не бива да забравяме откъде сме тръгнали.

Нейната махала до село Арда, където са и бистрите извори на река Арда, отдавна не е на картата на България, ала тя разнесе славата му по целия свят. Финансовата подкрепа по тиражирането на албума е на Александър Момчилов, човек с отношение към стойностния фолклор и бивш директор на Талевизионен център Пловдив.

Има и посвещение с благодарност към Веселина Каналева, музикален редактор и продуцент, благодарение на която фонотеката на радиото се обогати изключително през 80-те години на миналия век.

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев