Дарина Славчева с дар към всички почитатели на тракийската песен

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Тракийската народна певица Дарина Славчева Славова издаде четвъртия си албум „Дар от Тракия“.

Той е съставен от 22 тракийски песни, които през годините са осъществени с различни инструментални състави. Името на албума не е случайно избрано, разказва народната изпълнителка.

„Дар от Тракия“, защото това е моят подарък към всички почитатели, любители на тракийската песен, по повод 20 години от началото на творческата ми дейност. Това са песни, които не съм издавала през годините. Песни, които не са намерили място или време, за да бъдат издадени.  Най-старите записа са от 1999 година, заедно с оркестър „Тунджански звуци“, разказва Дарина Славчева.

Албумът съдържа доста бавни песни, не липсват и бързите, закачливи. Музикалната творба  „Мама Тодорчо думаше“ е включена в учебника по музика за 7 клас. Песните от музикалния албума са събирани от възрастни хора, от различни краища на Тракия, разказва Дарина Славчева.

Това е доста ангажиращо и отговорно, за да ти предаде един възрастен изпълнител своите песни. През годините имам събрани около хиляда песни, които не са видели бял свят за широката публика. Моята цел е да съхранявам и популяризирам непознатия песенен тракийски фолклор, разказва още тракийската певица.

По този проект Дарина Славчева Славова е работила с оркестъра за народна музика на Българското национално радио, диригента Димитър Христов, оркестър „Тунджански звуци“ с ръководител Георги Иванов, инструментална група:  Кръстьо Димов, Васил Василеви и Темелко Иванов – кавал, Венцислав Андонов, Иван Георгиев и Добромир Велев  – гайда, Бисер Соколов и Николай Паскалев – гъдулка, Валентин Янков, Владимир Владимиров и Ивелин Божков – тамбура, Методи Методиев и Хасан Мусов – тъпан.

Тракийската певица обещава на някои от песни да направи и видеоклип. С песните в албума „Дар от Тракия“ изпълнителката показа мелодичността и богатството на тракийската песен. Тя се надява те да достигнат до младите хора и да продължат своя път към бъдещето.

Божидар Чолаков

www.bnr.bg

 

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев