В Хасково откриха втория фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Приключи  второто издание на фолклорния фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“  в град Хасково. Празника откри зам. Областния управител Стефка Здравкова.

Фестивалът е с конкурсен характер и се провежда със съдействието на Община Хасково и НЧ „Проф.Д-р. Асен Златаров – 1961“ гр.Хасково.

Компетентно жури оценяваше изпълнителите, които бяха над 100  от цялата страна. Едно от изискването на конкурса беше участниците да изпълняват, поне една песен от репертоара на тракийския певец Тодор Кожухаров.

Най-малкият участник беше 4-годишната Стелиана Минчева, а най-възрастният –  90-годишната Деля Клюнкова.

Целта на фолклорния конкурс е да се пеят и знаят песните на Тодор Кожухаров, като най-изпълняваните песни са „Димо из Хасково вървеше“ и „Сън сънувах, син, бял зюмбюл, малка моме“.

В комисията на журито участваха тракийската певица Дарина Славчева Славова, водещият на фолклорното предаване „От извор се песен лее“ по Радио Стара Загора Николай Николаев, Тодор Тодоров – технически директор на НФА „Филип Кутев“ и председател на журито беше Тодор Кожухаров.

Божидар Чолаков

www.bnr.bg

www.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев

.