Проектът „Манускрипта 39“ създаде казус ден преди старта

Проектът „Манускрипта – 39“ от програмата на фондация Пловдив 2019 стигна до въпроса дали ще бъде осъществен.

По проект утре, на 15 октомври от 19 часа, трябва да започне облепването на Главната улица на Пловдив със стихове на 16 съвременни български поети, отпечатани в ръкописния им вариант, върху хартия.

На пресконференция днес авторът на проекта Борис Роканов разказа за разговор миналия четвъртък, когато по телефона му се обадил изпълнителният директор на фондация Пловдив 2019 Кирил Велчев, и му казал, че трябва да се сложи край на проекта, защото, „ някой му се обадил“. По думите на Роканов, Велчев предложил да се обмисли осъществяване на проекта на друго място и след време, без да уточнява къде и кога.

Не, не ми каза кой му се е обадил, но кой може да бъде освен кмета или заместник кмета, заявява Роканов и допълва, че само два часа преди този разговор, той е бил във фондацията по повод на проекта, и всичко е било наред, стиснахме си ръцете.

Представител на бенефициента на проекта СД „Ромфея – Ватев и с-ие“, представи документация с писма по проекта от община Пловдив, според които, през 2016г. са дадени необходимите разрешителни за реализирането на проекта, включително и съгласие на ОФ „Чистота“, да почисти облепената с хартия със стихове улица.

Проектът се забавя със стартирането, заради проверка от ДАНС на член на дружеството – бенефециент, обвинен в конфликт на интереси. След 6 месеца е доказано, че такъв конфликт на интереси няма.

Проектът започва осъществяването си от 20 май 2019г., когато е подписан договор от двете страни.

След изпратено искане от 18 септември т.г. за съгласуване на проекта до кмета Иван Тотев, отговорът е на зам.- кмета по сигурността Йордан Ставрев от 3 октомври т.г. с уведомление, че издаването на подобен род разрешение не е в неговата компетенция и приканва да се съобразят с чл. 9 и Наредбата за осигуряване на обществения ред.

/Т.е. визират глоби за разлепването на афиши, плакати и драскане на нерегламентирани места, които са публична общинска собственост/.

Бенефициентите настояват, че проект „Манускрипта – 39“ е регламентиран и осигурен с договор, който се нарушава.

Осъществяването на проекта ще започне утре, от Джумаята, в двете посоки на Главната, като книжната лента със стихове, ще бъде залепена на няколко ленти по Главната, с дължина около 5 км, от Пощата до подлеза на бившата аптека „Марица“. Затова са необходими около 3 тона хартия и лепило малко над 1 тон.

До този момент, бенефициентът на проекта е вложил 17 000 лева.

Въпреки отправената поканата за участие в пресконференцията на фондация „Пловдив 2019“, неин представител не дойде, за да вземе участие в срещата с журналисти. Bnr