Иван Тотев: „Свършихме много работа, Пловдив се развива с бързи темпове“

„Пловдив е град, който се разви много и в различни направления, които работят заедно в едно общо цяло.


Живеем в индустриален град, през 2019г. е Европейска столица на културата, а съчетаването на много базови компоненти дават тази прекрасна възможност да направим Пловдив още по-добро място за живот и работа“, това заяви кметът Иван Тотев при откриването на 4-то издание на най-големият икономически форум – „Индустрия 4.0“.

Мащабното събитие с над 350 участника се реализира от Капитал, Община Пловдив и Тракия Тех. Целта му е да се покажат добрите примери, както и възможностите за партньорство между бизнеса, правителството и местната власт за привличане на нови високотехнологични инвеститори и увеличаване на индустриалния капацитет на икономиката.

„Индустрия 4,0 се разви през последните години, тъй като е част от огромната промяна, която се случи в града ни. Пловдив е един от най-бързоразвиващите се градове в България, благодарение на огромна работа, която свършихме“, посочи кметът Иван Тотев.

Основната цел на днешната конференция е да проследи мястото на българския бизнес спрямо технологичните промени и иновации. Бързо развиващата се индустриална база и специализация в ключови индустрии като IT и автомобилно производство, които извеждат страната ни и в частност – Пловдивския регион, като водеща атрактивна дестинация за развитие на бизнес и привличане на нови високотехнологични инвестиции, особено – в сферата на автомобилостроенето и аутсорсинга.

През изминалите години Пловдив поддържа силна положителна тенденция по отношение привличането на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Равнището на безработица в ЮЦР за второто тримесечие на 2019 г. по данни на НСИ е само 2,8%. Според данни на Института за пазарна икономика, регион Пловдив заема челни позиции в страната по брой създадени работни места във всички икономически сектори.

Тези данни са показателни, че Община Пловдив и Тракия икономическа зона са успешен пример за съживяване на производството и са на прага на следваща важна стъпка – внедряването на Индустрия 4.0.

По време на своето обръщение към участниците кметът Иван Тотев подчерта, че през последните години община Пловдив изключително сериозно се занимава с решаването на проблемите на бизнеса: „Как да станем по-конкурентни, да подобрим средата и да използваме своите предимства.
Не случайно полагаме усилия в развитие на образованието. Пловдив има 17 дуални паралелки с над 40 компании, които ги подкрепят. Това е нещо новаторско в България, а градът ни е един от пионерите в това направление.“

„Фокусът ни е в професионалното образование, което е важно за поддържане на енергията в производствения сектор, който заема 43% от индустрията на Пловдив, със 75 000 човека заети и положителна тенденция, която продължава да се развива“, допълни още кметът.

В рамките на икономическия форум ще бъдат представени най-добрите практики и опит от дигиталната трансформация от лидерите в индустрията в Европа. Той е една силна платформа за среща на индустриалните предприятия, консултанти и експерти. Водещи лектори са Томислав Дончев, заместник министър-председател, Владислав Горанов, министър на финансите, Росен Плевнелиев, президент на България (2012 – 2017) и член на Борда на директорите на Аутомотив Клъстер България, Стефан Стоянов, заместник-кмет в община Пловдив и други.

България е на 27-о място от 28 държави по отношение на проникването на дигитални технологии в икономиката и обществото, а по-малко от една на всеки десет компании тук се нареждат като „високо дигитализирани”.

В същото време ставаме свидетели на бързо развиваща се индустриална база и специализация в ключови индустрии като ИТ и автомобилно производство.

industry 4.0 (2)

industry 4.0 (4)

industry 4.0 (6)

industry 4.0 (7)

industry 4.0 (11)

www.plovdiv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.