Ценен надпис откриха на Римския форум в Пловдив

Изключително ценен надпис от края на ІІ век след Христа е намерен на Римския форум в Пловдив.

Надписът е на мраморна плоча, от която са запазени само 8 реда. Представлява краят на императорско писмо до града, но липсва началната му част, обясни пред Радио Пловдив епиграфът Николай Шаранков, като подчерта, че такъв документ се среща изключително рядко.

Според надписа, Филипопол е подкрепил един от кандидатите за император и след като конкурентът му спечелил, трябвало да изкупи вината си чрез глоба. Липсва името на императора, но по формата на буквите и съдържанието предполагам, че става дума за Септимий Север, от 90-те години на ІІ век, поясни епиграфът.

Надписът гласи, че глобата за Филипопол да бъде изплатена от един от видните му граждани, който и преди е поемал разноски на града. Името липсва, но може би ще бъдат открити други фрагменти, от които да стане ясно името на благодетеля.

Не е ясно и колко е стойността на глобата, но по паралели с други надписи – като този в Никополис ад Иструм, там става дума за платени 700 000 сестерции, допълни Шаранков.

Надписът е открит от археологическия екип на Мая Мартинова и Биляна Груева по време на разкопките в северната част на Форума.

Мая Мартинова каза, че теренът е от част от портика, или пешеходната зона на форума на Филипопол.

В момента ние проучваме това амбулацио, което е пред обществена сграда, за която все още не може да се каже категорично какъв характер има. Очевидно е, че тя има репрезентативен статус, тук са открити над 20 епиграфски паметника, както и редица други ценни находки и части от статуи. Точно тук е намерен и афишът за гладиаторските битки.

Този надпис сега е важен, защото е писаната история на античния град и всеки един щрих има високо значение. Има голяма вероятност да открием и нови надписи, заяви още Мартинова. Тя обеща да се разработят проект за експониране на всички надписи, но най-вероятно те ще бъдат представени ин ситу.