Тинчо Севдалинов: Моите учители във фолклора са моите родители и Веселин Джигов

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Родопският певец Тинчо Севдалинов днес работи с оркестър „ПИМ“. Един добър екип, най-добрите в България по думите му, с които се работи много добре. Певецът изброява постиженията им:

Преди две години Мария Фидева спечели първо място като вокалист  в надсвирването на оркестри. Взема първо място от журито и от публиката. Диляна Наскова, няма какво да я представям. Всякакъв жанр музика може да пее.

Музикантите на оркестър „ПИМ“ са: Стоян Василе – клавир и акордеон. Най- младият в оркестъра е Васко Анастасов – гайда, завършил музикалната академия в Пловдив,  Атанас Александров – саксофонист и Асен Асенов – кларинет. По думите на Тинчо Севдалинов, един от най-добрите кларинетисти в България.

Оркестър ПИМ

Оркестър ПИМ


Моите учители във фолклора на първо място мога да кажа са моите родители и след това Веселин Джигов. Той ме имаше като негов син. И аз се върнах във Виевци заради него. От 1990 до 2001 година не бях част от Виевската група. Но винаги съм бил в добри отношения с моите колеги.

Когато Веселин Джигов се разболя през 2001 година от коварната болест, аз работех на морето. Тогава той ми се обади и ме помоли ме да се прибера и да го заместя за един месец, защото е болен. Когато се срещнахме, той ми каза: „Ще те помоля само за едно нещо- да не разбиеш Виевската група, а да останеш тук. Така се върнах, иначе нямах намерение, разказва Тинчо Севдалинов.

Тинчо Севдалинов

Тинчо Севдалинов

 

За Роженският събор Тинчо разказва, че когато започне да се организира от родопчани, тогава може да се получи както е било едно време.

Събора не е това което беше през годините. Хората искат да се възстанови стария си събор. Родовете да се събират, да играят, да пеят, да се срещат и мисля, че това ще бъде най-доброто, ако се възстанови. Роженският събор както го познаваме родопчани… Аз съм участвал много години. От 1981 година… Защото 1979-та година създадохме Виевската група с Емил Узунски и от тогава постоянно сме участвали на съборите. Съборите бяха други! Хората бяха по- весели, всеки си идваше с рода, с чевермето, играене, пеене цяла нощ. Сега това го няма, спомян си Тинчо Севдалинов.

Божидар Чолаков
www.bnr.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев