Жинка Толсузова: Този албум е отдавнашна моя мечта

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Жинка Толсузова е родена е на 3 октомври 1963 година в село Загражден, община Баните, област Смолян.

Родена съм в село Загражден – много красиво родопско селце в община Баните. От малка съм закърмена с народните песни. От майка ми, която не е между живите, от нея знам песни. Още от 4-5-годишна възраст съм била по сцените. Основното си образование завърших в моето си родно село.  През 1978 година ме приеха в Широка лъка. Там срещнах толкова добри учители, които ми дадоха добър старт. Аз съм възпитаничка на г-жа Мария Каранлъкова, сега Кисьова по мъж.

Майка ми Златка Рекова, тя пееше много хубаво. Повечето песни ги знам от нея, от леля Събка Бозукова, от моята вуйна Шинка Рекова, от кака Райка има също песни. В Родопите всички пеят и нашият род е певчески. Гордея се, че съм роднина с родопския изпълнител Румен Родопски и Савка Сариева. Втори братовчеди сме, разказва Толсузова.

Жинка Толсузова

Жинка Толсузова има издаден компакдиск с български народни песни от Родопите. Албумът се казва „Песни от Загражден“. Народната певица е събрала 11 автентични песни, типични за Загражден.

Аз съм избрала песни, които не са чувани, не са известни. Това е най-важното, да запазим старите, автентични песни, които нашите прабаби и прадядовци са ги запазили в толкова трудни времена и вярвам ще бъдат популяризирани. Всички знаем, че родопчани са много музикални. Повечето свирят на гайди, пеят. Хората са широкоскроени, добродушни и гостоприемни, разказва изпълнителката от Загражден.  

С песента „Карай ма пампур“, Жинка Толсузова печели специалната награда „С пените на Радка Кушлева“ през 1993 година.

Тази песен е от моето село, от моята вуйна Шинка Рекова съм я научила, разказва Жинка.

Първата песен в албума е „Оти ми плачеш, бубайче“

Тази песен я знам от моя прадядо. В Широка лъка, моята учителка Мария Каранлъкова ми я каза по-друг вариант. Много хубава песен, много. Песента „Страхил ми загубил“, също я знам от моя прадядо. Той много я пееше.

Предпочитам да пея бавни песни, като пея такава песен, всичко забравям и все едно светът е мой – разказва Жинка.

Създаването на този албум е отдавнашна мечта на изпълнителката. В този проект тя работи с проф. Милчо Василев, Георги Андреева, Костадин Генчев. Музикалният съпровод е на оркестъра за народна музика на Българско национално радио, а песните „Повдигни се, тевна мъгла“ и ‚Арда е мътна текнала“ са под съпровода на Костадин Атанасов на гайда. Благоевградският диригент и композитор Петьо Кръстев участва в три от песните, като съпровожда с тамбура. Продуцент на албума „Песни от Загражден“ е БНР.

Жинка Толсузова

Жинка Толсузова е майка на три деца.

Радвам се, че и децата ми Златка, Искра и Асен, също пеят и са наследили обичта ми към традициите – разказва тя.

Божидар Чолаков
www.bnr.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев