Пловдив отбеляза 111 години от обявяването на Независимостта

111 години от обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908г. отбелязаха пловдивчани. На тържествения ритуал, за да изразят почитта си и поднесат венци и цветя, пред колоната на Независима България на едноименния площад дойдоха граждани, политици и общественици.

На този съдбовен ден преди 111 години България се освобождава от опеката на великите сили. Княз Фердинад и Александър Малинов скъсват унизителния Берлински договор и мрежата от политически зависимости. България започва сама да определя своята вътрешна и външна политика, каза актьорът от Пловдивския драматичен театър Стефан Попов.

Провъзгласяването на Независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича Царство България, а българският владетел вече се титулувал цар, заяви в словото си историкът и преподавател в Националната търговска гимназия –Пловдив Георги Василевски.

Премахването на васалното положение на страната ни, възникнало с Берлинския договор от 1878 г. е важен акт на международната еманципация на България и необходима стъпка към по-енергични и решителни действия за националното обединение на българите. То е истинска дипломатическа революция.

Празникът започна с молебен в храм „Св.Неделя“, организиран от Сдружение „Център Петко Каравелов“, а в 14 часа почетната рота от комитет „Родолюбие“ ще представи в Стария град възстановка на събитията от 25.09.1908 г., когато цар Фердинанд е посрещнат на пл. Централен в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България. /BNR/