Спас, Неда и Тримон рекламират Стария град на Пловдив

Плюшените играчки Неда, Спас и Тримон рекламират Стария град дни преди официалното откриване на традиционните празници в архитектурното бижу на Пловдив.

Те ще се продават в информационните центрове и обектите там, това обявиха от екипа на общинския институт „Старинен Пловдив“ по време на официалната пресконференция за „Празниците на Стария град“ от 16 до 22 септември.

Събитието тази година минава под мотото „От огъня – огън“ и включва в себе си огромно разнообразие от събитие – изложби, премиери на книги, кинопрожекции, концерти, кулинарен панаир и панаир на занаятите.

По време на празника, който е продължение на 50-годишнината на общинския институт, ще бъде открита необикновена изложба с колекция от над 680 ютии на Димитър Добрев. Художникът обяви, че ще дари сбирката на Стария град, за да може пловдивчани и гостите на града да й се радват.

Специално за откриването на изложбата с ютии, ще бъде организиран тур на 19 септември от 17 часа, който тръгва от Римския стадион. Димитър Добрев и екскурзовод от Стария град ще разходят желаещите из къщите, където са експонирани ютиите. После в къща „Хиндлиян“ ще бъде официалното откриване, където някои от ютиите ще бъдат включени за демонстративно гладене „По гънките на времето“. Колекцията включва експонати от цял свят от 19 век до наши дни и ще се превърне в една от необичайните атракции в Стария град.

Празникът на архитектурния резерват няма да мине и без любимите майстори. 60 занаятчии ще показват изкуството си, а под тепетата пристигат и 10 майстори от Украйна. Ще има пленер по изработване на сувенири от царевична шума с надпревара между занаятчиите, майсторски клас, както и традиционните работилници за деца.

От 16 до 19 септември по уличките от Небет тепе до самото начало на Стария град ще се настанят готвачи, сладкари, производители и ресторантьори, които ще дадат цвят и аромат на празниците с традиционното събитие „Вкусът на Пловдив“. Наред с кулинарните изкушения атракция в Стария град ще бъде и ретро количка за сладолед.

Ще предложим палитра от разнообразни храни – от безмесни до сладки изкушения и фермерска продукция, разказа председателят на сдружението на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия Пловдив“ Еньо Енев.

Ще продължат и честванията по случай 100-годишнината от рождението на големия родопски разказвач Николай Хайтов с поредица от събития в Балабановата къща и Данчовата къща.

На 17 септември в Римския стадион ще има премиера на наградения в Щатите филм на Петя Ангелова „Вино от глухарчета“, а на Небет тепе на 20 и 21 септември отново ще има интересни събития.

В Стария град се стягат и за 7 атрактивни сватби на Хисар капия и на фонтана до къщата-музей „Златю Бояджиев“.

Празници на Стария Град 2019 „От огъня – огън“

16 – 22 септември 2019

16 СЕПТЕМВРИ

19.30 ч., Античен театър –  „Пловдив в битието на Европа”, фотоизложба

20.30 ч., Античен театър – Откриване: Концерт на Б.Т.Р.

17 СЕПТЕМВРИ

18.30 ч., Балабанова къща –  100 г.  от рождението на Хайтов: моноспектакъл „Дърво без корен“ на Васил Банов и награждаване на участниците от ученическия конкурс „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ…“

20.30 ч., Римски стадион – Премиера на филма на Петя Ангелова„Вино от глухарчета“.

18 СЕПТЕМВРИ

18.30 ч., Банабанова къща –  Представяне на книгата „Изящният свят на  тракийския майстор за Овагим Овагимян от Ани Пилибосян

19 ч., Малка базилика –  Изложба STEAMPUNK от Петър Велинов

19 СЕПТЕМВРИ

17 ч., Пл. „Римски стадион“  – Oпознавателен тур „По гънките на времето”

18.30 ч., Къща „Хиндлиян“ –  Откриванена експозиция ютии „По гънките на времето” от колекцията на художника Димитър Добрев

19 ч., Къща „Стамболян“ – Изложба на Светлозар Чавдаров и Евгения Панчова

20 СЕПТЕМВРИ

18 ч., Данчова къща – 100 г. от рождението на Хайтов:откриване на 2 изложби и литературна дискусия с Марин Кадиев

19.30 ч., Балабанова къща –  Концерт на DasWeltschmerzDueTT (М.Кукошаров и В.Веселинов – Еко)

20.30 и 21.30 ч., Сцена Небет тепе – концерт на групите Heptagram и Smallman

 

21 СЕПТЕМВРИ

10.30 Ч., Къщата на д-р Стоян Чомаков – „Огнени същества и Движещи цветове”, демонстрация на мраморна техника

18 ч., Данчова къща –  100 г. от рождението на Хайтов:„Орли от пламък“, премиера на книга на Елена Хайтова-Гигова

18.30 ч., Римски стадион – Приключенията на Фил и Поли II

 

20.30 ч., Къща на д-р Стоян Чомаков –  „Легенда за огъня“, огнено

20.30 и 21.30 ч., Небет тепе – концерт на  Kottarashky & The Rain Dogs и Romaneno Project

 

22 СЕПТЕМВРИ

11 ч., Паметник на Начо Културата –  „Опознай Стария град”, градски куест

14 ч., пл. до църквата „Св. св. Константин и Елена“ – „По стъпките на цар Фердинанд – обявяване на Независимостта“, възстановка

19 ч., Римски стадион – Концерт наSwingAllStarsJazztet

ПОСТОЯННИ АКТИВНОСТИ:

  1. – 22.09.

09:30 – 18:00 Музей на открито с Комитет „Родолюбие“ IПл. „Атанас Кръстев” – Лапидариум

ЗАЕДНО ще се пренесем в епохата на българското Възраждане, във времена на хайдути и комити! Ще се докоснем до автентични и редки предмети, изработени от изтъкнати майстори! Ще има и училище по родолюбие, забавни игри и изненади.

10:30 – 21:00 Есенен панаир на занаятите I Ул. „Съборна“

Талантливите ни приятели от Регионална Занаятчийска Камара Пловдивотново събират изтъкнати майстори от цялата страна в Есенния Панаир на занаятите, за да ни предложат отбрани изделия, изработени от сръчни ръце с много любов и възхитителни умения!

11:00 – 21:00 Вкусът на Пловдив Заедно

Познатата на пловдивчани кулинарната фиеста „ВКУСЪТ НА ПЛОВДИВ” отново гостува на Празници на Стария град, съвместно с пловдивските фермери. Омайни аромати и вкусове ни очакват на: зона над Тунела; пред Градска художествена галерия (ул. Съборна“ №14А); ул. „Тодор Самодумов“ №2 (паркинг АМТИИ);площада пред църквата „Св.св. Константин и Елена“; ул. „Съборна” 22и ресторантите „Граждански клуб“, „Щастливци под тепето“, „Рахат тепе“, „Satori Magic Café”

  1. – 22.09.

09:30 – 17:00 Пленер „Царевична шума“ на РЗК

11:00 – 16:00 Пленер „Царевична шума“, детски работилници

Пл. „Атанас Кръстев” – Лапидариум

И тази година РЗК ще ни предложи пленер на специална тема и работилници за най-малките ни гости. Теще опознаят магията на царевичната шума, която може да се преобрази в кукла, предмет и какво ли още не!

10:00 – 18:00 „Къщи в ретроспекция“, фотоизложба на НИНКН (до 25.09.)

10:30 – 15:00 „Оцвети Старинен Пловдив“, детски работилници

Къща „Клианти“, ул. „Тодор  Самодумов” №3

Приятелите ни от Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще предложат две страхотни събития за деца и възрастни! Изложбата с архивни кадри „Къщи в ретроспекция“ ще покаже богатството на националното ни културно наследство и ще ни даде нови знания за знаковите къщи в Стария град, а работилниците за деца ще вдъхновят най-малките ни гости да станат съ-творци на уникална арт инсталация в двора на къща „Клианти“!

11:00 – 18:00 Море от любов в Стария град I Хисар капия и площада до къщата на доктор Стоян Чомаков

За втора поредна година ОИ „Старинен Пловдив“ и ОП „Радостни обреди” поднасят ЗАЕДНО специален комплимент на младите двойки, избрали великолепието на Старинен Пловдив в сватбения си ден!

www.plovdivtime.bg