Празнуваме Съединението

Пловдив отбелязва 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и празника на града. Честванията започват от катедралния храм „Света Богородица“, където в 10 часа пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен. Малко по-късно е поклонението пред паметника на Захари Стоянов. Венци и цветя ще бъдат поднесени и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

По традиция от 18.30 часа пред Военния клуб комитет „Родолюбие“ ще изпълни възстановка на събитията от 6 септември 1885 година.

Кулминацията на честването е тържествената заря-проверка, която започва в 20.30 часа пред паметника на Съединението. Слово ще произнесат президентът Румен Радев и пловдивският кмет Иван Тотев.

Музикалната празнична програма започва в 12 часа с концерт на „Биг Бенд Пловдив“ и солисти. От 19 часа е празничния концерт на „Богдан Трио Плюс“.

От Пловдив тръгва и 33-тия Международен мемориален маратон „Съединение“. Началото е от 9.30 часа от площад Съединение, а награждаването на победителите е в 12 часа.

Заради маратона „Съединение” и междинния пробег „Триумф” днес от 09:30 ч. до 13:00 ч. се спира движението по бул. „Шести септември” в участъка от кръстовището с бул. „Руски” до кръстовището с бул. „Цар Борис III Обединител” до Баня Старинна. Същата отсечка ще бъде затворена за движение на пътни превозни средства и вечерта от 18:00 до 21:30 ч. заради тържествената заря-проверка по повод 134-годишнината от Съединението на България. Променят се маршрутните линии на някои автобуси в Деня на Съединението. /BNR/