Започват Националните есенни изложби

Месец септември от 52 години в Пловдив идва с Националните есенни изложби – единственият художествен форум, който продължава толкова дълго време не само под тепетата, а и в цялата страна. Тази година в Стария град ще представят произведенията си 9 творци под общото заглавие на изложбите „Поетика на образа“.

Галина Лардева, която е техен куратор вече 7-ма година, обяснява, че този проблемен фокус представлява максимално широка творческа платформа, свързана с възможностите за произвеждане на художествени значения и комуникацията между авторите и наблюдателите. Пространствата на изложбите и тази година са на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство.

Спецификата на събитието се определя както от тяхната атмосфера, така и от самия формат на представяне на творците – в общата рамка на цялостен кураторски проект да се показват едновременно самостоятелни изложби. Важен акцент е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на една дебютна изложба, както и участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.

Откриването е тази вечер от 18 часа, а изложбите ще продължат през целия месец. Форумът се финансира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за тази година./BNR/