Празникът на реката завладява Пловдив тази неделя

„Пловдив 2019“ ознаменува края на динамично и изпълнено със събития лято и петата годишнина от спечелването на титлата Европейска столица на културата с пиро-музикален светлинен спектакъл, музикална сцена и богата програма със спортни атракции.

Основният летен акцент от програмата съвпада с края на ваканционния сезон, обръщайки отново вниманието на пловдивчани и гости към голямото богатство на града – река Марица. Нейната естествена притегателна сила в лятната жега се превръща в преживяване със зрелищен спектакъл на един от мостовете в центъра на града.

Очакваме Ви на 1 септември, на едно от най-живописните места в града – брега на реката, за да празнуваме #заедно!, призовават от общинската фондация Пловдив 2019.

Специално за събитието е подготвена невиждана досега в България „огнена картина“, която ще украси небето над реката след 22.30 часа с 23 хиляди пиротехнически заряда на над половин километър височина. Автори на спектакъла са „Енигма Фойерверк“, които създадоха и магическите илюминации по време на откриването на Пловдив 2019.

Програмата започва в 11.00 часа със спортни атракции, организирани в партньорство с българската медия за приключенски начин на живот списание 360. Всички желаещи ще могат да скочат от двуметрова височина върху огромна надуваема възглавница. Фрий рънърът и каскадьор Златко Ганчев, заедно със свои колеги, ще демонстрира скок-каскади от 4-метрова височина.

Професионални балансьори ще преминат на 10-метрова височина над реката върху Слаклайн ленти. От 11.30 ще започне и специално шоу с въздушна акробатика на три моторни парапланера на професионалните пилоти Петьо Кюркчийски, Илия Танчев и Димитър Бояджиев.

От 18.00 до 21.00 посетителите ще могат да наблюдават града и околностите от балон на височина до 80 метра.

По същото време суингърите от Lindy Hop Plovdiv канят всички любители на суинг танците да се забавляват, танцувайки за час със Swinging By The River Social Dance.

На музикалната сцена на „Празник на реката“ с начало 20.00 часа, ще се качат любимите български изпълнители Михаела Филева, Графа и Любо Киров. Една от най-атрактивните български групи Deep Zone Project също ще гостува на лятното събитие „Празник на реката“.

Музикалният сет започва в 18.30 часа, а сред най-силните акценти на вечерта се очаква да бъде песента им „Българка“, която покори класациите.

За нас е голяма чест и отговорност, че сме част от тази богата програма. Ние много харесваме Пловдив, имаме много приятели там. Ще представим най-новото си концертно шоу, а също и култовия проект „Нови версии на златни български песни“. Ще изпълним и най-новата ни песен „Българка“. Много се радвам, че тази песен стана тотален хит и докосна много хора. Мотото на тази песен е – ако някъде по света срещнете красива жена, директно й говорете на български. Защото най-вероятно тя е българка, заяви в интервю за Радио Пловдив диджей Диан Соло от Deep Zone Project.

Всеки, който присъства по време на изпълнението им, ще получи подарък – 9 часов дигитален албум с музика и ремикси на Deep Zone Project.
Още за „Празник на реката“ можете да чуете в звуковия файл.

Временна организация на движението се въвежда в Пловдив във връзка с Празника на реката през почивните дни.

От събота сутрин до понеделник се спира движението на моторни превозни средства по бул. „Марица-юг” от кръстовището с ул. „Никола Войводов” до кръстовището с бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”.

В неделя от 10 часа до полунощ се затваря и участъкът на бул. „Марица-юг” от кръстовището с ул. „Никола Войводов” до кръстовището с бул. „Източен”.

За един час в неделя вечер, от 22 до 23 часа, няма да могат да се движат пътни превозни средства и пешеходци по бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” и моста на Панаира – от кръстовището с бул. „Марица-юг” до кръстовището с бул. „Марица-север”.

Маршрутът на преминаващите оттам градски автобуси в посока запад – изток се пренасочва от бул. „България“ с десен завой по ул. „Победа“ и бул. „Руски“, наляво по бул. „Шести септември“ и надясно по бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”.

Същата вечер от 21 часа до полунощ се затваря за движение и бул. „Марица-север” от кръстовището с бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” до моста на Адата./BNR