Септември идва с Националните есенни изложби

Месец септември от 52 години в Пловдив идва с Националните есенни изложби – единственият художествен форум, който продължава толкова дълго време не само под тепетата, а и в цялата страна.

Тази година в Стария град ще представят произведенията си 9 творци под общото заглавие на изложбите „Поетика на образа“. Галина Лардева, която е техен куратор вече 7-ма година, обяснява:

Този проблемен фокус представлява максимално широка творческа платформа, свързана с възможностите за произвеждане на художествени значения. Тази перспектива засяга авторовите намерения, изразните средства и медии, насочени към изграждането на комплекса на образната цялост. Но поетиката на образа засяга също наблюдателите – тя отдавна е и резултат от постиженията на зрителите, които разполагат видяното в хоризонта на своите очаквания и разбиране. В този смисъл поетиката на образа се съдържа в комуникацията между създатели и потребители на образи: „как е направен“ разговаря непосредствено с „как е разбран“. И тук – в перспективата, отключваща се отвъд комуникацията между създател и възприемател, се създава един особено важен план на образната поетика: този план определя как образът се разполага в нормата, как работи с традицията.

Пространствата на изложбите и тази година са на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство. Спецификата на събитието се определя както от тяхната атмосфера, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно самостоятелни изложби.

Важен акцент е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на една дебютна изложба, както и участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.

Откриването е на 1 септември, неделя, а изложбите ще продължат през целия месец. Форумът се финансира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за тази година./БНР/