Договор стартира проекта „Въча“ за чиста питейна вода

Областният управител Здравко Димитров и изпълнителният директор на „Аш Индъстрийс“ ООД Алон Сегеф подписаха договор за прединвестиционни проучвания за обекта „Водоснабдителна система за водоснабдяване на Пловдив и населени места от област Пловдив от каскада  „Доспат – Въча“.

Така се дава старт на проекта за чиста планинска вода за града и още 6 населени места – Перущица, Кричим, Стамболийски, Куклен, Родопи и Марица, включително и икономическите зони.

Здравко Димитров благодари на екипа, работил по проекта, и уточни, че този първи етап ще даде насоките за проучването, проектирането и самата реализация.

Винаги съм казвал, че питейната вода е над всичко. Искам да пожелая успех на фирмата, която е спечелила. Защото този успех е важен както за Пловдив, така и за областта. 

Изпълнителят на договора се ангажира с изготвянето на проучвания, свързани с всички аспекти по осъществяване на проекта, в това число  финансова и санитарно-хигиенна оценка на елементите на водоснабдителната система с оглед на оптималното им използване и задоволяване на нуждите от питейна вода до 2070 година.

Очаква се той да направи още социално-икономическа обосновка на инвестиционното намерение и на възможностите за етапно изграждане на системата за водоснабдяване на селищата по цялата линия на каскадата  „Доспат – Въча“.

Припомням, че максималната стойност на обществената поръчка за прединвестиционно проучване бе 350 хиляди лева. В нея участваха 8 фирми. В средата на юли Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение жалбата на втория участник в класирането – „Обединение „ВС Въча 2019” – срещу избора на израелската компания „АШ Индъстрийз“.

За реализацията на целия мега проект са нужни между 150 и 200 милиона лева. Срокът за реализацията му е 2021-2027 година.

www.radioplovdiv.bg