Оркестър от Брюксел свири на Римски стадион автентична музика от Балканите

Брюксел Балкански оркестър пристига в Пловдив, за да изнесе за гражданите и гостите на Европейска столица на културата един различен концерт.

На 10 август от 20.00 часа на Римски стадион групата музиканти, базирани в Брюксел, ще изпълняват автентична балканска музика.

Под диригентството на белгийският цигулар Никола Озьор публиката ще се наслади на съвременни аранжименти на музика от региона на Балканите. Входът е свободен.

Оркестърът събира около 30 професионални млади музиканти и аматьори от цяла Европа, включително български изпълнители, като истински символ на културния обмен и интереса на млади европейци към културата на Балканите. Сред българското участие са солистите Иван Стефанов (гъдулка), Радка Стефанова (вокали), Владимир Владимиров (тамбура), Георги Сейменски (акордеон) и Димитър Арнаудов (контрабас).

Брюксел Балкански оркестър е основан през 2016 г. от Никола Озьор. Той поддържа и мрежа от творчески обмени между Белгия и Балканите в продължение на 20 години и управлява  сдружение създадено за тази дейност – „Kopanica asbl“.

Колектива на оркестъра е изграден от млади музиканти от различни националности, които са усвоили най-популярното от фолклорния репертоар, изучаван при признати учители като Кириакос Гувентас (Гърция), Марсел Рамба (Румъния), Димос Вугиукас (Гърция), Никола Озьор (Белгия), Радка и Иван Стефанови, Недялко Недялков, Георги Петров и Георги Сейменски (България).

От 2016 г. Брюксел Балкански оркестър участва в концерти в Белгия, България, Холандия. През април 2018 г. Никола Озьор, съвместно с министър Амелия Гешева,  проф. Милчо Василев и проф. д-р Костадин Бураджиев, организира концерта на Академичен народен хор и оркестър към АМТИИ – Пловдив в рамките на фестивала „Балкан трафик“  в Брюксел. Последните им концерти са в Лайден, Холандия (юни 2019) за международната конференция на Международната асоциация „Стъпка по стъпка“.

Проектът на KOPANICA ASBL е асоцииран към програмата на „Пловдив 2019“.

 Вижте видео от представянето в Белгия през 2018:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=212&v=OgqLWIJ31Vg

www.filibe.com