В три парка на пловдивския район „Централен““ вече има безплатен Wi-Fi

В три парка на пловдивския район „Централен“ вече има безплатен Wi-Fi.

Първата зона е в парка на площад „Кочо Честименски“, втората в Дондуковата градина и третата в парка, популярен като „19 век“. Това съобщи районният кмет Георги Стаменов и  подчерта, че „Централен“ е единственият в Пловдив, спечелил финансиране по програмата към Европейската комисия, наречена  „WiFi4EU“ (Уай-фай за теб!).

Проектът бе одобрен в края на 2018 г, а финансирането е в размер на  30 хиляди лева.

Изпълнителят на проекта е един от мобилните оператори, който е дарил и нови пейки в парка. По думите на Никола Гечев, директор „Корпоративни продажби“, цялата система е проектирана по изискванията на ЕС така, че всичките зони докладват на централен сървър, който е на подчинение на Европейската комисия.

Всеки потребител, който веднъж се е свързал с мрежата без значение от коя държава, след това ще бъде разпознаван във всяка една зона от програмата.

Георги Стаменов  допълни, че местата за безплатен интернет са избрани  умишлено  в  периферията, а не на главната улица. По думите му, ако има възможност района ще кандидатства за още зони.. Кметът на района и изпълнителят на проекта засадиха чинар в парка.

www.radioplovdiv.bg