Пловдив взима 13 млн. лв. заем за четири инфраструктурни проекта

Община Пловдив ще поеме дълг от близо 13,2 милиона лева от Фонда за устойчиви градове, за да финансира изграждането на четири инфраструктурни проекта по оперативната програма Региони в растеж.

Общественото обсъждане за тегленето на заема ще се проведе на 14-ти август.

Със средствата ще бъдат изградени два многоетажни паркинга в жр Тракия с 293 места и в район Централен със 191 места, включително и за електромобили. Паркингът ще бъде на мястото на бившия ТЕЛК в града.

Предвижда се и обособяване на буферна зона за паркиране и гариране от над 4 декара в обхвата на булевардите „6-ти септември“ и Източен, както и осигуряване на 130 паркоместа. Четвъртият проект е за ремонт на подлеза на баня Старинна.

Чрез реализацията на проекта ще се подобрят екологичните условия в града, ще се насърчи мултимодалната градска мобилност, ще се осигури достъпност на градската среда за жителите и гостите на Пловдив, както и за развитието на местния бизнес.

Крайният срок за погасяване на дълга е 9 години, след изтичане на 2- годишния гратисен период. Заемът трябва да бъде усвоен за 2 години след подписване на договора.

www.radioplovdiv.bg