Очаква се ръст на работните заплати в Пловдив

Ръст с около 10 % на работните заплати в Пловдив, породен от динамиката на инвестициите в региона, прогнозира пред Радио Пловдив зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов. По думите му, растат строителството и бизнес услугите, а икономическата среда за поредна година е много добра.

„Инвеститорите в Пловдив са положително настроени, но градът изостава по отношение на възнагражденията. За да има обаче по-високи заплати, трябва достъп до бърза преквалификация и реформа в образователната система, която изостава драматично. Бизнесът и образованието трудно си говорят и тук е мястото на институциите“, посочи зам.-кметът.

Стоянов обясни, че за поредна година има голям интерес към дуалните паралелки, като още на първо класиране 1/3 са запълнени изцяло, а все повече компании се включват в дуалното образование за практически опит на учениците.

Много по-перспективно е да си добър професионалист, дори със средно образование, отколкото да си с някаква диплома за висше образование. Някои среднисти с добра квалификация взимат по-добри заплати от висшистите“, посочи зам.-кметът Стоянов.

Той допълни, че нито една голяма фирма не планира да намалява мощности или да се изнася, което е значи, че регионът има още потенциал за икономическо развитие. /БНР/