Арт фамилия Слабакови „Отново заедно“ в Пловдив

Изложбата „Заедно отново” събира артистичното семейство Красимир, Мария и Стефан Слабакови в Мексиканската къща на Градска художествена галерия. Откриването е на 3 август от 18ч.

След почи 30 години в Америка, Мария и Стефан Слабакови се завръщат в България, а синът им Стефан остава в Маями. И тримата се занимават с изкуство. Общата им изложба се открива в постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в Стария град, която ги събира заедно. За откриването Стефан идва от Съединените щаати. Тримата артисти следват своя индивидуален творчески път, а в дълги периоди от живота си някои от тях създават изкуство от двете страни на океана, но винаги пазят българската култура, привързаността си към родната страна и към семейството. Дълбоко вярват в силата на изкуството като комуникация в света. Изложбата им „Заедно отново“ е артистичен призив към българите за единение и любов, защото са убедени, че „любовта в семейството – това е бъдещето и силата на България“.

Красимир Слабаков е големия син на актьора Петър Слабаков. Завършил е „Дърворезба“ в Националната художествена академия през 1982г. Член е на СБХ от 1987г. Участвал е в повече от 60 национални и регионални изложби. Представял е свои творби в съвместни художестевни изложби в САЩ, където в продължение на 21 години е живял и работил.

Мария Слабакова завършва дизайн в НХА през 1982г. Членува в секция „Дизайн“ на СБХ. Участва в редица национални и международни изложби.

Стефан Слабаков е завършил „Живопис“ и „Скулптура“ в New World School of Arts” в Маями, САЩ. Участва в редица съвместни изложби в САЩ и България. Автор е на две самостоятелни изложби в Пловдив (2008) и във Варна (2008). Той е художник на свободна практика от 2000г./Bnr