19 страни отправят послания за общо бъдеще от Пловдив

Община Пловдив и фондация „Америка за България“ организират церемония, на която посланици на държави от целия свят ще отправят послания за общото ни бъдеще с вяра в споделените ни ценности на разбирателство, уважение, единство.

Посланията ще бъдат гравирани на стена в публичното пространство до бъдещия вход на Епископската базилика, а представянето ѝ пред обществеността и медиите ще се състои по време на официалното откриване на базиликата през септември 2019 г.

бъдещия вход на Епископската базилика, а представянето ѝ пред обществеността и медиите ще се състои по време на официалното откриване на базиликата през септември 2019 г.

Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешен Пловдив, е една от най-големите раннохристиянски църкви в страната. Градена камъче по камъче, ръка за ръка – тя е общо място за поколенията на няколко века и паметник на приемствеността на различни времена и култури, казват организаторите.

Инициативата представя в интервю за програма „Точно днес“ Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България“. Тя съобщи, че очакват в края на септември да бъде завършена работата по Голямата базилика.

Тальокова каза още: Най-удивителната част от Епископската базилика са нейните мозайки, и това много добре се свързва с мотото „Заедно“ на Пловдив Европейска столица на културата 2019. Когато хората работят заедно се получава красив резултат накрая. Работим и напредваме по инициативата „Подари си птица“.

Щастливи сме, че пловдивският бизнес откликна на тази идея. На уебсайта на инициативата са посочени 40 птици, като са отбелязани специално и кои от тях са „осиновени“ и могат да се подаряват./БНР/