Мултимедията „Огънят/Празникът“ открива „Opera Open“

Фестивалът OPERA OPEN се открива на 8 юни на Античния театър с мултимедийния гала концерт “Огънят / Празникът”

За първи път в България ще бъде приложена разработката за интерактивен мапинг, който реагира на живо като анализира характеристиките на звука от оркестъра и изпълнителите. Дизайнът на мултимедийните ефекти е на Петко Танчев, който преди дни бе удостоен с награда „Пловдив” за аудио-визуално творчество.

Светлинно-музикалната фантазия ще бъде наблюдавана от публиката, която ще е настанена на самата сцена на Античния театър. Диан Чобанов ще дирижира най-големия симфоничен оркестър в историята на OPERA OPEN досега.

Изпълнението им ще бъде съпроводено от визуализирани с мащабни прожекции върху бялото „платно” от каменни редове на Античния театър. Доц. Нина Найденова, Драгомир Йосифов и Георги Динев, превеждат публиката през музикално-светлинните картини – от „Заклинанието на огъня” из операта „Валкюра” на Вагнер и „Прометей” на Скрябин, през космическите „Пет родопски песни” от Димитър Ненов и Иван Спасов, до мащабния финал на Симфония N=9 от Бетовен.

Поради късния залез през месец юни, началото на “Огънят / Празникът”е обявено за 21:30 часа, тъй като е необходима пълна тъмнина за ефекта от мултимедийното оформление. Публиката ще се настанява на сцената на Античния театър като влиза само от вход „Юг” .

Във фестивала участват световноизвестни оперни изпълнители и диригенти от Европа, САЩ и Азия, както и български певци и музиканти с утвърдена международна кариера. Подготвена е съпътстваща LIGHT програма с концерти и музикални шоу формати, както и продължение „НА БИС“с най-доброто от фестивала през август и септември, отново на сцената на Античния театър./БНР/