Предупреждават за възможни наводнения тази нощ и утре

Има вероятност от поройни наводнения тази нощ във водосбора на река Първенецка, в басейните на Стара река (Пещерска) и на Въча – в горното течение на река Въча над едноименния язовир, както и във водосборите на реките Фотинска, Гашня и Девинска.

Предупреждението е от Министерството на околната среда и водите вследствие на анализ на хидрологичната обстановка и синоптичната прогноза на  Националния Институт по метеорология и хидрология.

Предупреждение за възможни наводнения в ранните утрешни часове има за горното течение на река Марица до Пазарджик, както и във водосборите на реките Мътивир, в горното течение на река Тополница над язовира със същото име, Яденица и горното течение на река Стряма.

Очаква се през следващите три дни заради валежи в следобедните и вечерни часове речните нива да се повишават краткотрайно, като по-значителни повишения се очакват в горното и средното течение на Марица. В резултат на оттичане от утре, 4-ти юни, ще има повишения на водните нива в средните и долните течения на реката.

Водните количества на реките в областите Пловдив, Пазарджик и Смолян, за които и утре е обявен предупредитележ жълт код, са около и под праговете за средни води, с изключение на река Тополница при село Поибрене, река Марица при Първомай, река Сазлийка при Гълъбово, които са около праговете за високи води.

В Западна и Централна България във вторник синоптиците очакват на места количества до 20-25 л/кв.м дъжд, в планинските райони и повече. Прогнозата е за валежи, придружени с гръмотевици, градушки и усилване на вятъра.

www.radioplovdiv.bg