Пловдив се съвзема след пороя

Няма получени сигнали за бедстващи и пострадали хора след поройния дъжд в Пловдив, съобщават от извънредния кризисен щаб. От там уверяват, че продължава активната работа на институциите в Пловдив за преодоляване на последиците от проливния дъжд.

Към 3 часа през нощта най-критично остава положението в ниските точки на града. Това са кръговото движение на „Скобелева майка“ и вероятно то ще остане затворено за движение и на сутринта. Извършват се активни действия по отводняване на бул. „Санкт Петербург“, Коматевски възел, бул. „Васил Априлов“ под жп надлеза и бул. „Марица “ под жп моста.

На територията на града работят всички екипи от пловдивските служби на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и от Карлово и Стамболийски. В тяхна помощ са и по 2 автомобила от София и Кърджали с общо 10 помпи. Служителите са получили над 650 сигнала за наводнени жилищни и обществени сгради, четири болници, избени помещения.

Екипите на РДПБЗН продължават изпомпването на вода от подлези и други наводнени обекти, а полицията следи за организацията на движение.

Всички закъсали коли в критичните точки са изтеглени на наказателния паркинг на бул. „Найчо Цанов“ и служебния паркинг на сектор „Пътна полиция“ на ул. „Напредък“.

В действие са и екипи на ВиК, които със специализирани машни почистват отводнителните съоръжения. По информация на директора на ВиК Спартак Николов помпена станция „Север“ и пречиствателната станция работят в нормален режим. Към момента канализациите са чисти, но обилният дъжд и залповото количество вода пречи на нормалното изтичане.

Заради прекъсвена на електрозахранването временно е била нарушена работата на Южна и Северна станция, но нормалното водоподаване вече е възстановено.

От кризистният щаб съобщиха, че анализ на обстановката ще бъде направен отново след 5.30 часа сутринта. Тогава започва поетапното миене на улиците от наносите и замърсяванията./БНР/