Монтен и опитът на скептицизма, София Петрова

МОНТЕН И ОПИТЪТ НА СКЕПТИЦИЗМА
София Петрова

Стр.   160
Цена: 8 лв.
ISBN: 978-954-515-482-9

„Колкото повече знаеш, толкова повече поводи имаш да се съмняваш“, казва Мишел дьо Монтен преди повече от 400 години и около това си верую изгражда цялата си философия, а именно – философията на скептицизма и съмнението.

Роден през 1533 г., той има щастието да живее в заможно семейство и да има достъп до много книги и източници на знание. Без съмнение, размирното време, в което живее оказва дълбоко влияние върху вижданията му за света, като изгражда своите постулати около мъдростта и нейната хрисимост, подчертавайки, че умните хора не се нуждаят от агресия и показност, а от смиреност и размишления.

Повече за неговите философски търсения и постулати може да прочетете в незаменимия и полезен том „Монтен и опитът на скептицизма“ от авторката София Петрова, който ще излезе съвсем скоро на българския пазар с логото на издателство „Милениум“.

Книгата е четиринайсето издание от поредицата „Философия за всеки“, която цели да представи големите философи по кратък и увлекателен начин, и включва 44 истории и 190 цитата от негови произведения, които ще ви дадат добра посока за размисъл.

В рамките на своя живот Мишел дьо Монтен получава по-голямо признание в качеството си на юрист и държавник, отколкото на философ. Обществената му кариера го съпътства през по-голямата част от живота му въпреки неговото нежелание да се занимава с политика, от която се оттегля едва след кончината на баща си.

Негова страст се оказват писането и разсъждението. Водейки бележки върху конкретни книги, които изучава, Монтен изобретява жанра есе. Неговите читателски отметки, коментари и допълнения се превръщат в първите философски есета, издадени в книгата му „Опити“.

Този труд шокира съвременниците му с нетипичния и невиждан дотогава стил, но постулатите, оказани в нея са толкова мощни и универсални, че от четири столетия насам е настолна книга на големи мислители и на милиони читатели от цял свят.

Цитати от Монтен

  • Ако ни забраните нещо, ни карате да мислим за него.
  • Бил е несъмнено умен човек онзи, който е казал, че щастливото съпружество е възможно само между сляпа жена и глух мъж.
  • Големите умове обичат краткостта!
  • Да се прегъват и свиват могат само коленете ми, но не и разумът ми.
  • Любовта е вредна само за глупците.
  • Невежеството е най-меката възглавница, на която човек може да облегне главата си.
  • Само глупаците могат да бъдат непоколебими в своята увереност.
  • Този, който налага тезата си чрез шум и команди, показва, че има слаб разум.
  • Учеността като такава сама по себе си е нещо безлично… По-вярно е да се каже, че тя е нещо ценно само за този, който умее да се ползва от нея.
  • Човек за човека е или бог, или вълк.