Досието Скрипал, Марк Ърбън

ДОСИЕТО СКРИПАЛ
Марк Ърбън

Стр.    208
Цена: 18 лв.
ISBN:  978-954-515-483-6

4 март 2018 г., в Солсбъри във Великобритания се струпват журналисти от цял свят, но причината не е единствената забележителност, която украсява малкото градче – стара катедрала, а събитие, от което светът настръхва. Бивш агент на КГБ, работил за британското МИ6, е отровен. Името на веществото не е неизвестно на специалистите, но широката публика го чува за първи път и то бързо се превръща в синоним на жестокост и онеправдано насилие – Новичок.

Около случая възникват много въпросителни. Кой е Сергей Скрипал? Кой желае смъртта му? Наказание за изменника на родината или разчистване на стари сметки е покушението срещу него? Наистина ли асът в новата шпионска война между Русия и Запада е бил двоен агент?

Именно на тези въпроси отговаря Марк Ърбън в книгата си „Досието Скрипал. Животът и неуспешната смърт на един руски шпионин“, която съвсем скоро ще излезе на български език в превод от Боримир Паскалев и корица от Николай Киров и с логото на издателство „Милениум“.

Хитовата книга жъне успехи във Великобритания. Авторът й е историк и има дългогодишен стаж като журналист и радиоговорител. Бил е кореспондент на The Independent, специалист по Студената война  и оттеглянето на съветските войски от Афганистан. Автор е на няколко книги, измежду които „Черната сила: взривната история на SAS и тайната война в Ирак“, „Правилата на големите и тайната борба с ИРА“ и „Шест години с легендарните стрелци на Уелингтън“.

Лектор е по международни отношения в London School of Economics and Political Science  и работи за Би Би Си. В течение на няколко месеца преди инцидента в Солсбъри Марк Ърбън единствен провежда серия от интервюта със Сергей Скрипал, топшпионина на Великобритания.

В книгата „Досието Скрипал. Животът и неуспешната смърт на един руски шпионин“ той представя не просто неуспешната акция по отравянето, но проследява цялата история на нашумелия агент още от детството му в Калининград, през службата в десантните части и първите му мисии в чужбина, чак до вербуването му от МИ6, разкриването му и последвалата размяна срещу заловени в САЩ руски шпиони.

Основна част в уникалното изследване заема и разразилата се след покушението информационна война, в която замесените страни не се свенят да изкривяват фактите и да манипулират общественото мнение.

„Изключително добросъвестно журналистическо разследване – разумно, навременно и отрезвяващо.“, казва Джон льо Каре за труда на Марк Ърбън. Книгата е подходяща за всички читатели с афинитет не само към шпионски романи и филми, но и за всеки буден член на обществото, който поставя истината на първо място.

Книгата ще се появи на пазара с началото на Пролетния базар на книгата в НДК, където всички ще могат да я закупят с отстъпка от щанд 103, където ще е позиционирано издателство „Милениум“.