Божана Апостолова подрежда поетичната си биография в нова книга

 „Сама и обща. 75 стихотворения“ е озаглавила най-новата си поетична книга писателката, поетесата и издателка Божана Апостолова. В средата на тази седмица стихосбирката излезе със знака на Издателство Жанет 45 и  вече е в книжарниците.

В своеобразната колекция Божана Апостолова е подбрала едни от най-хубавите си стихотворения, писани през годините. Наскоро поетесата отпразнува рождения си ден и навлезе в своята 75-та годишнина.

„Затова и избрах със сърцето си 75 стихотворения, с огромно желание да стопля душата на всеки мой читател и поканя слънцето в дома им“, обясни Божана Апостолова.

 

„От малка зная, че поезията е моята територия. Но, животът ми поднесе толкова много работа – конвейер след конвейер, че все по-малко ми остава време да мисля за думата, за силата на думата, за възможността й да влезе в сърцето и да го отхлупи. Е, баш тогава ме обявиха за една от най-добрите издателки, та дори забравиха, че пиша, че съм силен поет.

Но, така е, животът винаги ни изпреварва. Затова реших, преди да литна нагоре, да избера 75 стихотворения с много любов за вас! Не обещавам да са най-хубавите, но обещавам да са тези, които отключват душата ми“, написа наскоро в страницата си в социалните мрежи поетесата.

„Между кориците на тази книга пулсира едно немирно и диво сърце, което познава и страстта, и любовта, и милосърдието, и загубата, и прошката. Но систолите и диастолите на този чувствен стих винаги удържат една прецизна и овладяна форма. Метафоричните взривове угасват в спокойната прегръдка на анжамбмана, а интонационните амплитуди се уталожват в лаконични запомнящи се поанти.

Сама и обща, в тези 75 избрани стихотворения Божана Апостолова подрежда своята поетическа биография“, написа по повод най-новата книга на Божана Апостолова поетесата Надежда Радулова.

Тепърва на Божана Апостолова й предстоят много срещи с публиката. На 28 май, вторник, тя ще гостува на Пролетния панаир на книгата в НДК в София. От 18 ч. в Мраморното фоайе тя ще представи пред своите читатели както новата си стихосбирка „Сама и обща. 75 стихотворения“, така и последния си роман „Завръщането на визона“, излязъл по-рано тази година.

На 30 май, четвъртък, от 19 часа Божана Апостолова пък ще се срещне и с наши сънародници от британската столица. Тя ще гостува на Българския културен институт в Лондон, където ще изнесе рецитал пред българските си читатели.

На 12 юни, сряда, в рамките на традиционния литературен фестивал „Пловдив чете“ Божана Апостолова ще се срещне и с пловдивската публика. Рециталът й ще бъде от 19 часа в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив.

www.filibe.com