Ансамбъл “Тракия“ – магията да отдаваш сърце и душа на сцената (Фотогалерия)

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

81 артисти – танцьори, певици и музиканти, 84 костюма, 17 народни инструмента, час и половина вълнуващо пътешествие в света на фолклора – това накратко е поетичният спектакъл „Земята на Орфей” на ансамбъл „Тракия”, който пловдивчани и гостите на града наблюдаваха днес, 27 май 2019г.,в Дома на културата „Борис Христов”.

 

Онези, които вече са имали честта да се насладят на спектакъла, знаят и са преживели споделената емоция от докосването до българския фолклор и са изпитали респекта от учудващата лекота в изпълненията на пловдивските артисти.

Как се случва магията на танца и песента, как изглеждат красивите носии отблизо, що за луди глави са тези млади хора, отдали се на фолклора във времената на рапа и чалгата, научаваме в обетованата земя – репетиционната зала на ансамбъл „Тракия”.

Часовете преди концертна изява са напрегнати и натоварени за целия състав. Още в девет часа пред сградата на ансамбъла в Кючук Париж се събират усмихнати млади хора – част от тях дори вече са облечени в сценичните си одежди, разговарят оживено, но в мига, когато прекрачват прага на залата, захвърлят личните разговори, проблемите на делника и се отдават с цялото си сърце на танца и песента.

Нестройният звук на народните инструменти постепенно преминава в мелодия, която потича през вените като ток. Репетират последния танц – „Земята на Орфей” от едноименния спектакъл.

С всяка следваща фигура, която оформят, песента ги завладява, а режисьорът и автор на хореографията – проф. Даниела Дженева почти не се намесва. Само от време на време вмъква едно респектиращо „внимавай”, за да извади още цвят и талант от душите на артистите.

Така е всеки ден, концертните програми се репетират от сутрин до вечер. Почивка няма дори и след премиера. След репетициите следват пътувания, участия на фестивали и концерти в цяла България.

Солистите пък работят с хореографа си още извънредни часове, за да се случат вълнуващи събития като „Земята на Орфей”.

„Това е един спектакъл от нашите земи – централни и западни Родопи, включително и Тракия. Голямата ни цел е да представим частица от това огромно многообразие.

И не само – искаме да покажем, че независимо от това дали сме християни или мюсюлмани, празниците са общи”, разказва проф. Дженева.

Представлението стъпва върху 12 импресии – танцови изпълнения и песни, които докосват душата. Хореографиите са дело на Кирил Дженев, Даниела Дженева, Димо Енев, обработките на народните песни – на Стефан Мутафчиев, Ради Радев, Борислав Гълъбов,Пейо Пеев, звучат и авторски мелодии, които привнасят още повече колорит в спектакъла.

А най-голямата магия всъщност се крие във факта, че там – в залата, се събират 81 съмишленици. Творят със сърце и душа, не се оплакват, не спестяват усилия.

Въпреки че получават символично заплащане, нещо заради което обичайно се вдига пушилка до небето, продължават да се срещат пред репетиционната. Всяка сутрин в 9 часа! Можете да минете оттам и да видите.!Ще ги познаете по пъстроцветните венчета, окичили косите на момичетата, и напетите калпаци, кълнати настрани върху главите на момчетата.

Ако пък нямате път натам, просто се потопете в магията на тяхното изкуство тази вечер от 19.30 часа или на 1 август, когато ще танцуват за цял Пловдив и гостите на града.

Ше изпълнят най-доброто от спектаклите „Земята на Орфей”, „Цветни щрихи от България” и „Майка България” , за да отбележат 45-годишнината си – достолепен юбилей за вечно младата душа на ансамбъл „Тракия”.

Репортаж и Фотоснимки: www.plovdivtime.bg и Мария Лукова

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: agurdev@abv.bg. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев