Колекция от медали запечатва историческите емблеми на Пловдив

Пет символа, посветени на Европейска столица на културата 2019, ще се продават в ограничен тираж

Производство и разпространение на серия колекционерски медали стартира пловдивска фирма, която посвещава продукта си на Европейска столица на културата. Уникалната емисия съдържа пет вида сребърни медали с различен дизайн, които представят едни от най-известните архитектурни и културни символи на града, съчетани с логото на Пловдив 2019.

„Това е съвместна инициатива между фирма „Булминт Уан“ и фондация „Пловдив 2019“ по повод годината на титлата“, подчерта изпълнителният директор на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.

Идеята за колекцията „Пловдив 2019 #Заедно” е на художника Вълкан Вълканов, който е част от екипа на творческо студио „Графис“. „Вдъхновиха ме забележителностите в Пловдив. Надявам се в бъдеще да направим и една по-голяма серия, тъй като културните обекти в града никак не са малко“, каза Вълканов.

„Античния театър“  е първият мотив от колекцията , който ще бъде пуснат в продажба от тази седмица в специализираните онлайн магазини. Следващите мотиви са посветени на  „Античен стадион на Пловдив“, „Старият град и Хисар Капия“ и „Капана“. Последният медал ще обединява тези четири мотива.

Всеки месец ще бъде обявявана нов продукт от серията. Медалите са ограничен тираж от по 3000 бр. за всеки. Колекцията ще се разпространява в Пловдив в магазина на фирма  „Сара Трейд“ ООД на ул. „Коматевско шосе“ 29, 4000 ж.к. Христо Ботев – Юг и в бижутерски магазин „Арвес“ на фирма „Весар“ ООД на ул. „Златарска“ 5 в Капана.

Изданието може да се намери и по време на фестивала „Оpera open”, който традиционно се провежда на Античен театър. Стойността на всеки знак е 73 лева с ДДС, като инициаторите са решили от всяка продажба да отделят 4,80 лева за спонсориране на проекта.

За изработката на медала са използвани най-модерните методи на монетосечене в световен мащаб. Пластиката се характеризира с изящна гравюра и стилно излъчване. Медалът “Античен театър” е изработен от сребро с най-високо качество проба 925/1000, мат-гланц с тегло 24 гр и диаметър 38,6 мм. На лицето е изобразен Античният театър, а на гърба – логото на Пловдив 2019. Медалът е придружен със сертификат за качество в луксозна опаковка, оформена тематично.

Фирмата производител  „Булминт Уан“ ООД притежава лиценз от Министерство на финансите № 2412 от 22.05.2018 за преработване на благородни метали и сплави и производство на продукти и изделия от тях.

www.filibe.com