Национална презентация: нови решения на стари проблеми в 4 села представят младежи от цялата страна в Пловдив на 20 май

Предизвикателството за социална промяна е 4-дневен игрови формат на сдружение Фабрика за идеи, който събра инициативни хора от всякаква възраст и занимания, за да дадат началото на нови решения на общи проблеми.

Тази година за първи път се случи в 8 села от 11 до 15 април – Ново село и Иново (Видин); Косталево и Челопек (Враца); Дряново и Манастир (Лъки/ Пловдив); Пожарево и Долна Малина (София).

Като финален етап на Предизвикателството 2019, месец по-късно участниците са готови с решения на проблемите предизвикателства, върху които се заеха да работят заедно с местните жители.

На 20 МАИ от 17.30 часа в ОУ „Яне Сандански“ в Пловдив (ул. Кичево 2) част от екипите ще представят решенията си, търсейки градивна обратна връзка и доброволческа, експертна и финансова подкрепа.

Идеите за решения, които ще може да чуете и подкрепите, включват:

с. Иново (Видин) – нова СЦЕНА, която да свързва млади и стари и да дава възможност за смесване на съвременно и традиционно изкуство в селото.

с. Ново село (Видин) – КЪТ ЗА ОТДИХ край р. Дунав, опазващ  екологичното равновесие край реката и създаващ поводи за общуване между новоселци.

с. Манастир (Лъки) – ФЕСТИВАЛ на малините и ФЕСТИВАЛ на снежния човек, все целящи да привличат повече деца и млади хора в селото и в студените сезони.

с. Челопек (Враца) – КЛУБ на доброволеца към читалището, който да създава повече възможности за смислени занимания на местните деца заедно с родителите им.

с. Челопек (Враца) – КАРТА на селото, съдържаща няколко ИНТЕРАКТИВНИ ТЕРЕННИ ИГРИ, които да стимулират туристи и гости на селото да го опознаят по-добре и да общуват с местните хора.

Предизвикатетлството разпалва местния променотворчески дух за пета година и има зад гръба си 10 града партньори и над 400 участници.

Доверените ни местни партньори по области са сдружение „Видински фонд „Читалища“, читалище „Огнище 1930“ (Челопек), Vratsa software.

ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ – ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019.

Повече за „Предизвикателството 2019”

-> в сайта на Предизвикателството

-> Facebook на “Фабрика за идеи”

-> събитие за представяне на идеите.

www.filibe.com