В Пловдив занаятчии, дипломати и кмет ще тъкат черга, дълга 2019 см

На пролетния панаир на занаятите ще участват 70 майстори от над 20 занаята.Чергата ще бъде дарена на ОИ „Старинен Пловдив“

Черга, дълга 2019 см, ще бъде изтъкана на традиционния пролетен панаир на занаятите в Пловдив. Тя символизира Пловдив, който е европейска столица на културата през 2019 година, обясни Тони Симидчиева, председател на Регионалната занаятчийска камара.

Чергата ще бъде изтъкана от известни майстори, а последните 19 см от нея ще направят заедно кметът Иван Тотев и посланици. След като бъде готова тя ще бъде дарена на ОИ „Старинен Пловдив, допълни Симидчиева.

Традиционният пролетен панаир в Пловдив ще бъде открит тържествено на 16 май на Малката главна улица, с участието на 70 майстори от над 20 занаята. Акценти тази година са тъкачеството, залегнало във феста „Споделени нишки“, и ножарството.

В продължение на 4 дни деца ще могат да си изтъкат пано под ръководството на тъкачи, а възрастните – да изковат нож в 2 работилници на ул. „Стръмна“. За целта своето изкуство ще демонстрират световно признати майстори ножари от Франция, Русия, Белорус и България.

Паралелно на стълбите на Каменица ще има парад на шапките с участието на Ирина Сардарева, а желаещите да участват могат не само да пробват шапки, а и да дефилират с любимата си собствена шапка.

www.radioplovdiv.bg