Кръгът на смъртта, Александър Марамски

КРЪГЪТ НА СМЪРТТА
Александър Марамски

Стр.    224
Цена: 14 лв.
ISBN   978-619-235-036-9

София е обхваната от безпрецедентна терористична вълна в романа „Кръгът на смъртта“ от Александър Марамски (изд. „Изида“). Терористите имат за цел не просто да нанесат щети и да убиват мирни граждани, но и да пренесат войната с цялата й трагична жестокост и драматична показност в европейска столица. Романът разказва за съдбата на няколко герои през тези кървави 24 часа. От една страна са жертвите на терора – гражданите начело с главния герой Валко, бивш служител на СОБТ и настоящ гард в нощен клуб, а от друга, организаторите и извършителите на терористичния акт – наемникът Варгас и Омар Халим.

Как би реагирал човек при подобна ситуация? Би ли се скрил и изчакал помощ? Или би постъпил като Валко, който разбира, че животът на племенницата му е застрашен, и затова тръгва да я спаси. Докато останалите граждани са беззащитни жертви, той става хищник, маскиран в кожата на жертва. Спасява много човешки животи, превръщайки се в същински кошмар за враговете си…

„Кръгът на смъртта“ е сериозна заявка за българско присъствие в жанра на трилъра. Авторът – Александър Марамски, е по образование ветеринарен лекар, работил като научен сътрудник в НДНИВМИ, а след това във ветеринарни клиники и кабинети, във фирма за ветеринарномедицински препарати.

Това по някакъв начин го сродява с колегата му по перо, от който се е учил – американеца Джеймс Ролинс, ветеринарен лекар със собствена практика в Бостън, който след първия си успешен роман се отдава изцяло на писането и създава много световни бестселъри. Вдъхновяват го и австралиецът Матю Райли, и Стивън Кинг, и Майкъл Крайтън. Мечтае за шансове от страна на съдбата, подобни на тези на Матю Райли, който започва писателската си кариера, като сам издава първия си роман „Битката“ през 1996 г. Случайно бъдещата му литературна агентка, редактор в издателство МакМилан си купува този негов роман от един мол в Сидни и е очарована от новаторския му свръхдинамичен стил на водене на разказа.

Предлага му договор и още с първия и втория си роман той става популярен писател. „Точно Матю Райли и Джеймс Ролинс ме накараха да повярвам в себе си и да започна да пиша по-мащабни от обикновените разкази и повести литературни произведения. Накрая мечтите могат и да се сбъднат, знае ли човек?!“ – споделя Александър Марамски.

8 години след първия му роман (в техно-фентъзи стил) се появява „Кръгът на Смъртта“. В жанрово отношение той принадлежи към модерните екшън-трилъри, в които динамиката в сюжета е водещото и това ги прави да се четат на един дъх. Александър Марамски се надява, че на читателите, които харесват този жанр, наистина ще им допадне неговият роман. Обаче в същото време вярва, че те ще открият и по-дълбокия смисъл, който е вложил в сюжета.

„По принцип в живота никога няма абсолютно черно, нито пък абсолютно бяло, а винаги истината е някъде по средата, но обстоятелствата около нея й придават по-черни или по-бели нюанси. Така и тук истината читателят трябва сам да изясни сам за себе си, след като прочете и последната дума. Няма абсолютно зло, нито пък абсолютно добро. Всичко зависи от обстоятелствата, които предопределят действията на героите и избора, който те правят.“

Александър Марамски не пропуска да спомене още един писател, който го е вдъхновил за „Кръгът на смъртта“. Това е норвежецът Том Егеланд – със своя роман „Нощта на вълците“ (изд. „Персей“). „В моментите, в които пишех за заложниците на терористите в моя роман се сещах именно за заложниците в неговия роман, може би защото той беше доста пресен в паметта ми тогава, бях го прочел само месец преди да започна да пиша моя.“

„Сещам се и за нещо, което споменава Матю Райли, а именно че докато сценаристите и режисьорите и са ограничени от куп неща за дадена сцена в някой екшън филм, от бюджет, технически възможности и не на последно място, от възможностите на каскадьорския екип, то при писателя всичко зависи от въображението му и поради тази причина в романите си той може да създаде всевъзможни сцени.

Свободата на въображението е това, което превръща и моя роман в един напрегнат и динамичен екшън-трилър, а аз пък като автор се надявам, че когато читателят стигне до края на романа, ще остане удовлетворен от прочетеното.“

Освен четенето, което му е страст, Александър Марамски обича да спортува – маунтин байк, бойни спортове, губене из горите над Войнеговци и подобни интересни за него неща.