Кино Фабрика повежда Пловдив на пътуване във времето

„Кино Фабрика – Пътуване във времето” акостира в Пловдив с поредица от събития, които започват на 18 март с представянето на фирма „Сам на скалата” в кино „Faces” от 18.30 ч.

Проектът ще представи съвременни вдъхновяващи филми от цял свят, творби на игралното и документално кино в максимално широк спектър от истории, които ни правят съпричастни към проблемите на днешния ден и отварят нашите хоризонти, умове и сърца.

„Кино Фабрика – Пътуване във времето” съчетава информация, образование и развлечение и чрез филмите дава възможност на родната и чуждестранна публика да придобие цялостна представа за характерните според времето и мястото проблеми, ценности и промени в начина ни на живот и култура.

В програмата през март и април 2019 са включени филми за природата, за миналото, настоящето и бъдещето ни – политиките на нашия живот, филми за ежедневието ни – мода, храна и всичко, което ни вдъхновява.

„Кино Фабрика – Пътуване във времето“ разчита на многообразието на европейското кино, както и на специалния фокус, който Европейският парламент поставя всяка година чрез филмовата Награда „ЛУКС“ върху творбите, посветени на проблемите и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Ние сме част от една общност, в която особено важна е активната гражданска позиция и личният избор, от който зависи съдбата на всички нас.

За първото събитие на 18 март с представянето на „Сам на скалата” – носител на Оскар за най-добър документален филм, пристига Дебра Цимерман. Филмът на режисьорката Елизабет Чай Васархели и световноизвестния фотограф и планинар Джими Чин е изумителен, личен и безстрашен портрет на свободния катерач Алекс Хонълд, който се подготвя за най-голямата си мечта – да се изкатери по най-известната скала в парк Йосемити – Ел Капитан, висока над 900 м без въже.

Гостенката дебра Цимерман като изпълнителен директор на нюйоркската организация Women Make Movies и носител на множество заслуги в сферата на независимото кино Цимерман ще разкаже за активностите на организацията и продуцентската програма за подпомагане на жени режисьори, от която е била част и Елизабет Чай Васархели.

Следващото събитие е на 23 март в Бялата къща от 17 ч. Специален гост е режисьорът документалист Шон Макалистър. Той ще представи пред киноманите в Пловдив своите филми „Северна душа“ и „Сирийска любовна история“. Първият е заснет в контекста на родния му град Хъл, носещ титлата Британска столица на културата през 2017 година.

Той отново заживява с 90-годишните си родители и се замисля за промените в града, чиито обществени средства са орязани, а хората са разделени заради Брекзит. Документалният филм разглежда общата картина през личната история на Стив Арнът, който се опитва да засили интереса на младите от маргинализираните общности на Хъл към творчество и себеизразяване.

Снимките на „Сирийска любовна история“ започват в Сирия през 2009 година, преди революционната вълна и промените в арабския свят. Това е вълнуващ и много личен семеен портрет – Рагда е освободена от затвора, но Шон Макалистър е арестуван, защото снима, а това води до засилване на политическото напрежение сред активистите. Не пропускайте срещата и уъркшопа с този забележителен режисьор, канят организаторите.

www.plovdivtime.bg