Премиера на филм за Третото българско царство в ГДК

Премиерният документален филм „Deus Nobiscum/Съ Нами Богъ“, посветен на Третото Българско Царство със специалното участие на Симеон Саккобурготски ще бъде представен в Градския дом на културата в Голяма конферентна зала.

Поредицата от пет филма по 40 минути ще се излъчи със свободен вход в две поредни вечери днес и утре. Днес на 12 март са първите 2 серии с начало 17.30 часа. Това са „Третата държава. Възкресение на изток“ и „Любимото дете на Европа – Князът на обречените“.

На 13 март – сряда, отново от 17.30 часа, зрителите ще гледат другите 3 серии – „Царят, императорите, Рим – бдението“, „Баща срещу син, син срещу баща – държавата“ и „Два пъти кръщаван, два пъти погребван – монархът“. Част от филма е сниман в Пловдив. Освен в България, снимките са правени в Света гора (Халкидики, Гърция), Сан Стефано (Истанбул, Турция), Двореца Бъкингам (Лондон, Великобритания), Двореца Шьонбрун (Виена, Австрия), във Верона (Италия) и редица други места, пряко или косвено свързани със съдбата на България в периода 1878-1946 година.

На прожекцията в Пловдив ще присъстват режисьорът и продуцент Степан Поляков, композиторът Митко Щерев и член на екипа, които ще отговарят на въпроси на зрителите. Началото е в 17.30 ч.

Степан Поляков е писател, пътешественик, телевизионер, крийетив директор на първата българска приключенска телевизия – “Травъл”. Автор и продуцент на над 50 документални филма, снимани из цял свят. Един от създателите на предаването “Другата България”.

Автор на девет книги, между които “Viva la Revolucion!”, в която представя в необичайна светлина Фидел Кастро, брат му Раул и тяхното обкръжение, „Нежна революция Ltd.“ за студентските стачки и Града на истината в България през 1990-а, „Краят на последния Бог”, „Приказки от Гвинейския залив”, и поредицата трилъри „Смъртта лети”./Bnr