Моят път в айкидо, Добромир Друмев

МОЯТ ПЪТ В АЙКИДО
Добромир Друмев

Стр. :  384
Цена: 19.99 лв.
ISBN:  978-954-783-297-4

„Моят път в айкидо“ от Добромир Друмев е книга, която дава истински обективен поглед върху развитието на айкидо културата в България. Тя е ценен труд, който допълва една недостатъчно позната за страната ни територия в литературата – тази на бойните изкуства. Изданието излиза под номер 3 в библиотека VIA SINE FINE на издателство „Locus” и може да се намери в книжарниците и в сайта на „Locus“.

Добромир Друмев проследява историята на айкидо в България от 80-те години на миналия век до днес и увлекателно пренася читателя през събития, в които е участвал или наблюдавал, и такива, дали най-големите уроци в живота му. Той разказва за някои от незабравимите срещи с учителите си, оставили траен отпечатък в съзнанието му и допринесли за мирогледа, който има днес и който предава на своите ученици. Това е книга за дълбокия смисъл, за мисията на един живот.

Всеки с интерес към философията на източните бойни изкуства трябва да има тази книга в личната си библиотека. Тя е написана на разбираем език и е подходяща и за тепърва прохождащите в света на айкидо. Изданието е ценно не само заради мъдростта на вековните традиции, предадена по страниците, а и заради призмата на автора – един българин, издигнал се до висок дан и уважаван сенсей.

Ето какво казват за айкидо едни от най-запознатите личности, спечелили доверието на безброй ученици:

“Карате е атака от дистанция , айкидо самозащита от дистанция . Айкидо не е стил , то е самостоятелна дисциплина със собствени принципи , изкуство .

Бернар Боари

„Много е важно да знаеш как да превърнеш всичко , което правиш , в тренировка . Ако мислиш , че само айкидо или дзадзен е тренировка , то никога няма да имаш достатъчно време за практикуването им . Добре е да се намери начин всяка дейност да бъде тренировка . Всичко , което човек прави , трябва да бъде осъзнато , и тази осъзнатост да се претвори в действие .

Само така можеш да се тренира 24 часа . Моята философия не е сложна и може да се изрази в три думи стойка , дишане , осъзнатост . Стойката отговаря на твоето поведение , дишането на енергията , а осъзнатостта на твоето съществуване . Основното за мен е , че тези три неща трябва да бъдат съчетани ведно . И това съчетание важи за цял живот .

Аз най горещо препоръчвам айкидо и дзен на всички , които искат да се справят по безболезнено със стреса , най вече от това на работещите в градски условия . Според мен айкидо е като лаборатория за експерименти .

Помага ни да намерим начини да се справим с енергията , с намеренията на другия и да променим например съзнанието на този , който иска да ни „атакува“ и да обърнем неговото намерение така , че да не го направи . В Америка отдавна сме осъзнали ползата от айкидо обучението и по тази причина тренировките са много широко застъпени в учебните програми“ .

Сенсей Дейвид Милър

Добромир Друмев започва да изучава бойни изкуства с джудо през 1975 г. и карате през 1979 г. Носител е на 6-и дан Айкикай, преподава в клуб „Зендокан“ и в Центъра за следдипломна квалификация на НСА. Провежда теоретичната, методическата и техническата подготовка на треньорите по айкидо в България. Успоредно изучава ияй-джуцу под ръководството на Сенсей Секигучи Комей (10-ти дан), Мусо Дзикиден Ейсин-рю.

Съавтор е заедно с проф. Д. Кайков и Е. Германов на първото у нас методическо пособие по айкидо – Специализираната психофизическа подготовка в бойното изкуство айкидо, и на множество научни публикации. През 2017 г. излиза книгата му “Размисли на сенсей Стефан Хинков за бойните изкуства”, а през 2018 г. – “Бойни изкуства – архивите говорят №2”.