Общината предлага намален прием в пловдивските училища на двусменен режим

Училищата в Пловдив, които са на двусменен режим, ще трябва да намалят приема за следващата учебна година с по една паралелка. Това гласи предложението на Община Пловдив към директорите на 26 училища в града. Сред първите, които ще трябва да редуцират приема са Хуманитарната гимназия и средните училища „Пейо Яворов“,„Патриарх Евтимий“ и “Паисий Хилендарски“.

Директорът на Яворов – Саша Кръстева потвърди пред Радио Пловдив, че ще приемат с една паралелка в 7 клас по-малко, но това няма да доведе до съкращаване на учители. Част от тях бяха заявили протестни намерения в социалните мрежи, но са се отказили, обясни още директорката.

Директорът на Хуманитарната гимназия Соня Киркова заяви, че няма да запише в предложението си намаляване на приема, и ще обяви 7 паралелки след 7 клас. Нека по официален път орежат едната паралелка, ние не сме съгласни, подчерта Киркова.

Тя каза, че са разпространили отворено писмо до всички висши училища с хуманитарна насоченост за подкрепа в борбата за запазване на хуманитарните гимназии в България.

Припомням, че в националната стратегия на просветното министерство е поетапното преминаване на едносменен режим на обучение във всички български училища в следващите девет години.

Стефан Стоянов, заместник-кмет на Община Пловдив каза, че до 15 февруари ще трябва да стане ясен окончателният прием във всички пловдивски училища след 7 клас. Това се прави съвместно както всяка година с РУО-Пловдив./bnr