Честит Ивановден!

Днес Българската православната църква чества Събор на Свети Йоан Кръстител и Предтеча Господен – светецът, който кръщава Спасителя Иисус Христос в свещените води на река Йордан.

Празникът е известен у нас като Ивановден.

Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията. Проповядвал ехората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Животът и духовната чистота, която постига Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт, са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му чистота и достойнството на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: „Покайте се, защото се приближава царството небесно“.

В народните представи Ивановден е празник на кумството и побратимството. Българската традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Празник днес имат над 350 000 именици в цяла България, носещи името Иван, Иванa, Иванинa, Ванина, Bаня, Йоан, Йоанa, Калоян, Ивелин, Ивайло, Иво, Йото, Йонко, Жан, Жана, Яна и производните им имена./Bnr