Влиятелен немски блогър посвети репортаж на Пловдив

Влиятелният журналист, фотограф и блогър Роберт Фишман посвети голям материал на Пловдив, неговата история и домакинството на инициативата Европейска столица на културата 2019 г.

Градът е разположен върху хълмове в низината между Стара планина и Родопите и има един от най-добре запазените древни амфитеатри в света, Римски стадион, Стар град с великолепно обзаведени къщи, колоритен и весел квартал на изкуствата, пише Фишман. Той обяснява за специалния и характерен за Пловдив начин на живот – айляк.

В статия на американския канал CNN прочетох за айляк – авторът го описва като „спокоен, самостоятелен и непоклатен от блъскането и ежедневието“, пише Фишман и разказва за една неделна сутрин в Капана, когато осъзнава смисъла на тази думи.  Немският журналист разказва за обитателите на квартала на творческите индустрии и бизнесите, които хората развиват, за идеята от 2012 г. да се насочат усилията към възстановяването на къщите в атрактивния район.

Немският журналист разказва за хълмовете в Пловдив, гледките и хората, но не пропуска и колоритна разходка из квартал Столипиново.

Напускам Пловдив със смесени чувства. От една страна – отдадените млади хора в Капана ме вдъхновиха с нетърпение и оптимизъм, от другата останаха депресиращите впечатления в Столипиново, завършва Фишман. В текста си той помества детайли за всички забележителности в града, които трябва да бъдат видени от туристите. Материалът на Фишман е публикуван в сайтовете ecomedia.info и soscheescho.de.

Испанският El Pais също посвети материал на Пловдив с акцент инициативата Европейска столица на културата. Авторката разказва за съживяването на града със средствата и въздействието на културата.

„Ние имаме по-малък бюджет в сравнение с този на Матера, между 10 и 15 милиона евро, в допълнение към още 20 милиона за създаване или подобряване на инфраструктурата. Гордеем се, че бяхме избрани, защото за домакинството се състезаваха осем български града, включително столицата София.

Спечелената титла ще ни помогне да укрепим региона, а в програмата се включват и представители на трите града финалисти в състезанието за Европейска столица  на културата”, разказва заместник-кметът Стефан Стоянов, който е член Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019”. Той разказва пред испанската медия, че програмата за тази година съчетава модерно изкуство, но и не подминава миналото, решаващо за европейския път на България.

Той дава за пример изложбата с колекция от фрагменти от Берлинската стена, чието падане бе преди 30 години. От друга страна е стремежът към възстановяването на древното наследство като Епископската базилика.

Стоянов подчертава, че изборът на града и инвестициите в култура вече дават резултат и се вижда ръст на туристите.

„За нас усилието е по-голямо, отколкото за Матера, защото се нуждаем от повече време, за да развием страната и да покажем нашата култура. Липсата на свобода по време на комунизма дълбоко разруши обществото”, казва Стоянов. Ето защо, по думите му, Европейска столица на културата не е просто поредица от събития, а радикална трансформация за града и неговите жители.

www.plovdivtime.bg