Как Европа получи шанс да създаде конкурент на „Гугъл“

Не са малко европейските политици, анализатори и предприемачи, говорили за нуждата от „местен“ еквивалент на технологични гиганти като „Гугъл“, „Фейсбук“ и „Амазон“.

Поне ако става дума за вселената на търсенето, бъдещите европейски конкуренти на „Гугъл“ получиха лъч надежда, колкото и невероятно да звучи това, разказва „Блумбърг“ .
„Гугъл“ държи преобладаващия дял от търсенето на европейския пазар, а Chrome е водещият браузър.

Решението на Европейската комисия обаче отслабва контрола ѝ и отваря нови възможности за браузъри, които мнозина не са чували – като германската Cliqz или френската Qwant. Агенцията отбелязва, че дори мнозина в Европа да се съмняват и силно предизвикатерлство да е немислимо на пръв поглед, потенциалните конкуренти не са имали такъв шанс от години.

Промяната
Стартъпът Qwant има какво да разкаже затази надежда. По-рано тази година изпълнелният директор на тази френска търсачка Ерик Леандри предложил на производители на телефони устройствата им да вървят с неговия продукт Отговорът бил „никакъв шанс“, разказва той. Интересът това лято обаче нараснал и той твърди, че работи по споразумение с голяма компания, вече отхвърлила го през март: „Нещо се промени.“

В момента „Гугъл“ задължава чрез договори производителите на телефони, работещи с „Андроид“, предварително да инсталират търсачката на онлайн гиганта и браузъра му, а срещу това да имат достъп до магазина „Гугъл плей“.

С този и други ходове компанията овладя 97% от пазара на търсене през мобилни устройства в Европа и две трети от пазара на търсачки (тъй като повечето устройства използват приложението Chrome), сочи инструментът за анализ на интернет трафика Statcounter.
„Нещото,“ което се промени, обаче, бе антитръстовото решение на Европейската комисия. То налага на „Гугъл“ глоба от близо 5 млрд. долара заради това, че операционната система трудно работи с чужди търсачки и приложения.

През юли ЕС даде срок на „Гугъл“ до 28 октомври , за да промени договорите. В отговор компанията гарантира, че ще обжалва и предупреди, че може да се наложат стъпки като такси за компаниите, които искат да инсталират „Андроид“ на свои устройства, а част от приложенията на „Гугъл“ може да не са вградени в пакета и евентуални разходи от промяната да се прехвърлят върху потребителите.

Представител на компания, която работи с „Гугъл“ но е пожелал да запази анонимност заради клаузите за конфиденциалност, обяснява, че има и други причини поне един от големите производители на телефон с операционна система „Андроид“ вероятно ще запази приложенията на „Гугъл“ на устройствата, които ще бъдат произведени в бъдеще.

Според него сегашната сделка е достатъчно гъвкава дори за да позволи да се инсталира софтуер на конкуренти.

„Гугъл“ има алтернативи
„Блумбърг“ публикува материала ден преди да изтече срокът за обжалване утре, на 10 октомври.

Към момента компанията е длъжна да промени договорите, независимо дали обжалва решението или не.

Американският гигант не остава без избор заради решението в ЕС. Той например може да плаща на производителите, за да предлагат те търсачката или приложенията ѝ по подразбиране. Според „Голдман сакс“ например тази година „Епъл“ ще получи за подобни настройки до 9 млрд. долара. Само през второто тримесечие компанията вече е платила 3 млрд. на различни производители, за да предлагат търсачката ѝ (а миналата година сумата е била 2 млрд. долара).
На практика това дава възможност за заобикаляне на решението.

Дори само нарастващите разходи на „Гугъл“, за да поддържа господстващото си положение, обаче са заявка за потенциала да се появят нови играчи на пазара според анализатора от изследователската компания Pivotal Research Group Брайън Уизър. Според него производителите вече знаят, че ако „Гугъл“ не им плати, „тогава „Майкрософт“ ще го направи“.

От Qwant също твърдят, че предлагат по-добра сделка на производителите, тъй като подходът им към потребителите е различен. Остава само тази и други компании да опитат да докажат тезата си./Дневник/