Съдят професор, обвинен за купени изпити на студенти

Днес започва процесът срещу професора от УХТ Симеон Василев и двама негови съучастници, обвинени за вземането на подкуп срещу фиктивни оценки.

Според обвинението, в изпитния период между май и юни 2017 г. проф. Василев е поискал 650 лв. за да пише положителни оценки на двама студенти. Негов посредник е бил Димитър Димитров, бивш студент от УХТ. Подкупът е осъществен чрез трети помагач, който също е подсъдим.

На предишното, разпоредително заседание, защитата на преподавателя настоя делото да бъде върнато на прокуратурата, заради множество процесуални нарушения. Съдът обаче прецени, че няма основания за ново разследване и насрочи първото дело на днешната дата, с разпит на свидетели.
Професорите Симеон Василев и Николай Банков бяха арестувани на 15 май миналата година, след журналистическо разследване по сигнал за корупция.

Впоследствие към двамата бяха повдигнати конкретни обвинения и след това отстранени като преподаватели от университета. В момента обаче, подсъдим е само един от тях – проф. Симеон Василев./bnr