Пловдивските ученици избират любимите си книги

Народната библиотека „Иван Вазов” организира кампания за десетте най-четени български книги от учениците в Пловдив. Целта е да се проучи каква литература предпочитат младите хора.

Гласуването ще продължи до 25 октомври, а право на глас имат всички ученици от I до XII клас от общинските, държавните и частните училища  в Пловдив. Участниците ще могат да гласуват многократно, но за различни български книги.

В „Детски отдел“ на НБ „Иван Вазов“, в училищата и читалищата ще бъдат поставени урни за гласуване с хартиена бюлетина.  Може да се гласува и в електронен вариант на специално подготвена за целта платформа и фейсбук страницата „Насърчаване на ученическото четене“, създадена още за първата кампания през 2016 г.

В страницата във фейсбук могат да се качват отзиви за книги, включително и под форма на снимки или видео. При гласуването, независимо от формата, задължително се изисква аргументация на избора. Най-интересните отзиви  ще бъдат наградени.

Класирането на десетте най-четени български книги ще се определи в три възрастови категории: I – IV клас; V – VII клас; VIII – XII клас.  В периода на гласуването ще се провеждат съпътстващи инициативи, информация за които ще бъде публикувана във фейсбук страницата на кампанията – срещи с автори, представяния на любими книги, дискусии.

На 5 ноември в отдел „Методичен“ на библиотеката ще се разиграе томбола с много награди за всички, участвали в гласуването.

Тържественото обявяване на 10-те най-четени български книги от учениците в Пловдив и награждаването ще се проведе на  8 ноември в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“.

Партньори в инициативата са отдел „Образование” на общината, Регионално управление на образованието – Пловдив, СНЦ „Писалка и перо“, училищата и училищните библиотеки и издателство „Коала прес“.

www.plovdivtime.bg