Верига от 20 легални фирми отговаряла за данъчните престъпления по случая „Винпром Карнобат“

Oбщо 20 са дружествата с легална дейност са участвали в данъчните престъпления по
случая „Винпром Карнобат“ , които прокуратурата разследва.

Всички фирми са свързани помежду си. Това обясни на брифинг временният ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

Тя добави, че разбитата фабрика за нелегални цигари е работила повече от година, като парите от нея били изпирани именно чрез тези 20 фирми. До момента са повдигнати обвинения на осем души, трима от които все още се издирват. На трима е поискана мярка „задържане под стража“, като сред тях е и собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков. Неговият син – Стайко, е сред издирваните с повдигнати обвинения.

„Установихме, че лицата по един или друг начин са свързани с търговски дружества – в качеството си на управители или служители. Тези дружества са верига от свързани фирми, която е контролирана от едно от лицата“, уточни Начева.

„Нашата цел е да разберем кой е финансирал дейността на фабриката за цигари. Към момента все още не знаем кой точно е ръководител на организираната престъпна група.

Разследваме данни и за друга фабрика за спиртни напитки, но чакаме да приключи проверката на отговорните институции“, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Разследването на спецпрокуратурата е установило още, че цигарите от фабриката в Карнобат са продавани както в България, така и в други държави от Европейския съюз. Назначени са експертизи, за да се установи качеството на тютюна в цигарите.

„Не е сигурно дали тези цигари не са доста по-вредни от въведения стандарт“, добави Кънев.
Той каза още, че се правят 40 данъчни ревизии на различни дружества, които трябва да дадат пълна картина на извършените престъпления. 38 адреса вече са били претърсени.

„Интересното е, че са открити печати на кухи фирми и дори на една банка, която оперира на територията на страната.

Той беше намерен в къщата на счетоводителя на една от фирмите. Забележете, че този човек е със средно образование и сам е заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство“, обясни Кънев./Дневник/