Английската гимназия остава най-предпочитаното училище в Пловдив

Отличниците в 7 клас отново избраха да кандидатстват в ЕГ „Пловдив“. Там е най-високият минимален бал в Пловдив след първо класиране – за момиче 431 с немски език, а за момче последният приет е с бал 398 с немски език. Това съобщи началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

Тя акцентира, че по традиция следващото желано училище е ЕГ „Иван Вазов“, където последното прието момиче на първо класиране е с бал 398 за френски език и момче с резултат 341 за френски език.
За Математическата гимназия в Пловдив минималният бал е 390.500 за математика с английски език за момиче. Последното прието момче в Математическата гимназия е с бал 400.500.

Тази година 4 748 седмокласници са подали заявления за кандидатстване, като 175 не са класирани. Това е станало, защото децата са посочили само едно или две училища, поясни Киркова. Тя уточни, че те участват автоматично на второ класиране за желаните училища.

Най-високият бал в Пловдив е 495 постигнат от момиче, кандидатствало за място в ЕГ „Пловдив“ с чужд език – английски. Следват на второ място – МГ „Академик Кирил Попов“ с максимален бал 494, и на трето място е момче с бал от 490 в ЕГ “ Иван Вазов“. Най-ниският бал за Английската гимназия е 379 за момче с чужд език-английски.

Паралелно стана ясно, че близо 1/ 5 от седмокласниците или 1000 на се приети в нито една паралелка. Те не са подали заявления поради слаб интерес, и заради това ще останат в същите училища, където са се обучавали до момента, или служебно ще бъдат пренасочени.

Закрити са общо 14 паралелки в училища в Пловдив, Куклен, Лъки и Калофер. Това са предимно професионални паралелки, за които не е имало нито един желаещ кандидат.

Дуалните паралелки не са запълнени на първо класиране, като само една е закрита, поясни Киркова. Тя заяви, че най -желаните професионални направления са компютърна графика в МГ и икономическите паралелки в НТГ.
Бизнесът проявява желание за професионално обучение и ще има паралелки дори само с 13 ученици, поясниха от РУО-Пловдив.

Записването на приетите ученици от първо класиране ще става от 4 до 6 юли. По брой желания най – много са подадените заявления в ЕГ „Иван Вазов“ 1370 за чужди езици с АЕ, следвани с едно по-малко 1369 в ЕГ „Пловдив“. На трето място е Хуманитарната гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ хуманитарни науки с АЕ, където 1177 са желаещите да учат там./Бнр