Откриване на фестивал на текстила Текст Фест и изложба в Стария град

На 29-30 юни Фондация „Стойна Кръстанова“, помещаваща се на „Улицата на занаятите“ в Стария град (ул. „Стръмна“ 1), ще бъде домакин на първият по рода си фестивал на текстила ТекстФест.

 

Фестивалът ще бъде открит на 29-ти от 18 часа с изложбата „Текстил и Град“. Изложените творения са резултат от съвместна работа на студенти и ученици с майстори, който чрез неформалното обучение са помогнали младежите да усвоят знания, умения и сръчности, прилагани за изработване на художествени текстилни изделия. Ще бъдат показани нови интерпретации на усвоените стари технологии за обработка на тъкани. Изложбата включва облекла и накити, текстилни изделия, дигитализирани образци, творчески фотографски интерпретации, модели и скици. Всяко едно от тези творения представя новият прочит, който младежите са вложили в старинните техники и умения.

Вторият ден от фестивала ще предложи на пловдивчани и гостите на града разнообразни развлечения, които не само могат да наблюдават, но и в които самите те да участват. Изложби, прожекции, видео уроци, работилници, творчески проникновения са само част от акцентите. Посетителите ще се запознаят с конкретни текстилни технологии чрез видео уроци , ще могат да се включат и в изготвянето на текстилна арт инсталация „Кръгът на приятелството“, да участват в Работилничката, но и да погледната на текстила по един по-различен начин.

За да се случи това, организаторите са подготвили ателие и демонстрация на дигитална модна скица на живо; запознаване с кулинарна интерпретация на текстилна технология-Шоковица и модно ревю с уникални модни творения. Съпътстващи фестивала ще са добрата музика и фестивалът за къси филми „Текст Къси Филми. В света на текстилните технологии“.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и чест от Културния календар на града за 2018 година.

www.plovdiv.bg