Турската компания „одело Фарба Лайтинг Груп“ строи високотехнологичен завод в ПТЗ „Куклен“, част от Тракия икономическа зона

Първа копка на високотехнологичен завод ще направи турската компания „одело Фарба Лайтинг Груп на 28 в ПТЗ „Куклен“, част от Тракия икономическа зона. На церемонията ще присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Заводът край Пловдив ще произвежда задните светлини на „Мерцедес“. Той ще е първият етап от инвестиционната програма на турската компания в България. Чрез регистрираната у нас „одело Фарба България“ тя ще инвестира до 2023 г. поетапно 40.6 милиона евро в три завода и парк за поддоставчици.

Изпълнител на обекта е „Сиенит строителна група“ ЕАД, а проектът е изготвен от екип на „Архитектурно дизайнерско студио“, с водещ проектант арх. Георги Стоянов. Общата площ на парцела е 92 000 кв. м, като първият завод ще е върху 23 000 кв. м.

По предварителни разчети серийното производство в него ще започне през декември 2020 г. През 2023-2024 г. трябва да бъде построен вторият завод, завод за електроника и парк за поддоставчици са предвидени за периода 2021-2023 г.

„одело Фарба България“ е част от Байрактарал Холдинг, в чиято структура влизат компании в областта на производство на осветление – автомобилно и общо, автомобилно представителство и лизинг, застраховане, строителство и туризъм. През 2011 г. Байрактарал Холдинг придобива немската компания „одело“.

„одело Фарба Лайтинг Груп“ е производител на автомобилно осветление. Фирмата има 7 завода (3 в Турция, 1 в Китай, 1 в Германия, 2 в Словения). За 7 години е направила 214 милиона евро инвестиции в заводи. В компанията работят 3 581 служители, 200 са заети в Изследвания&Развитие (80 в Турция, 120 в Германия). 461 милиона евро е оборотът на „одело Фарба Лайтинг Груп“ за 2017. Основни нейни клиенти са Мерцедес – Бенц, Ауди, Рено, Фиат, Тойота, Фолксваген, БМВ, Форд.

www.gradat.bg