Месец след еврорегламента България все така не знае кога ще промени Закона за личните данни

Месец след като в сила влезе новият общ европейски регламент за защита на личните данни (GDPR), България все още не е променила законодателството си, за да е в съответствие с европейското.

Председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов, която е водещата за промените, заяви за „Дневник“, че не знае в какъв срок измененията в Закона за защита на личните данни ще бъдат внесени в парламента. И препрати въпроса към Министерския съвет като вносител.
От пресцентъра на правителството казаха за „Дневник“, че до момента няма информация проектозаконът да е готов за обсъждане от министрите.

Той трябваше да бъде приет до 25 май. Макар да имаше двугодишен срок за това, текстът бе публикуван за обсъждане в края на април. Заради остри критики срокът за обществени консултации бе удължен до 31 май. Председателят на Комисията за защита на личните данни – Венцислав Караджов, призова измененията да станат факт до края на юли.

Дори проектът да бъде гласуван в кабинета сега, след като бъде внесен в парламента, той ще трябва да мине през две четения в различни комисии и две четения в пленарната зала. Което означава, че е най-вероятно промените няма да бъдат приети до края на юли, когато Народното събрание излиза в отпуск, и това ще стане най-рано наесен./Дневник/