В Турция се провеждат президентски и парламентарни избори

Днес Турция отива пред урните, за да избере новия президент и състава на 27-я парламент на страната. След вота в сила ще влязат гласуваните на референдума през миналата година промени в Конституцията.

Право на глас в страната имат над 56 млн. турски граждани, които ще гласуват в повече от 180 000 избирателни секции. Около 1,5 млн. младежи ще гласуват за пръв път на тези избори.

Гласуването за турските граждани в чужбина вече завърши, като правото си на вот упражниха около 1,4 млн. души от над 3 млн. турци зад граница.

Според новата система президентът ще има петгодишен мандат с възможност за преизбиране. Правомощията му ще бъдат значително разширени и той ще бъде глава и на изпълнителната власт. Отпада премиерската длъжност. Министрите ще бъдат назначавани от президента и ще отговарят пред него, а не пред Меджлиса.

Ако никой от кандидатите за президент днес не получи над 50% от действителните гласове, на 8 юли ще се проведе втори тур. Най-високата позиция в държавата си оспорват шестима претенденти.

С промените на конституцията от април 2017 г. депутатският мандат беше удължен от 4 на 5 години, а броят на депутатите беше увеличен от 550 на 600. Право да бъдат избирани за народни представители получиха всички пълнолетни, а не както досега – само тези над 25 години.

8 партии се борят за влизане в парламента. Сред тях са 3 самостоятелни формации и 2 коалиции – съюзът на управляващата Партия на справедливостта и развитието с крайните националисти и опозиционният алианс на Народнорепубликанската, Добрата и Партията на щастието.

Гласуването започна в 8.00 часа. Вотът ще продължи до 17 часа. Тогава завършва и гласуването на граничните пунктове в Турция.

Въпреки че областите в страната са 81, избирателните райони за парламентарните избори са 87, тъй като няколко от най-големите градове са разделени на по два района.

Ще се гласува с две бюлетини – по една за президент и за народни представители, върху които избирателите с печат, връчен им от комисията, посочват своя избор. На бюлетините са отпечатани емблемите на партиите и имената на техните председатели, а на тези за президентските избори – снимки на претендентите. Бюлетините се поставят в един и същи плик, който следва да бъде подпечатан от избирателната комисия. Висшата избирателна комисия обаче реши, че вотът ще бъде зачетен дори и при липса на печат.

Както на повечето места по света, за да се предотврати контролиран вот, влизането в тъмната стаичка с мобилни телефони и електронни устройства е забранено.

В страната не се провеждат проучвания екзит-пол, така че първите резултати се очакват по-късно след края на изборния ден.

От 6 часа до полунощ е забранена продажбата и консумацията на алкохол.

Над 38 000 полицаи с 4 хеликоптера, моторни катери, дронове, 85 водни оръдия и 90 бронирани автомобила ще бдят за сигурността само в Истанбул. Мегаполисът е градът с най-многобройно население в Турция. /БНР