Следи от избягалия затворник няма, оставки – също

Издирването на избягалия от затвора в Ловеч изнасилвач не е довело до никакви резултати, въпреки че в акцията са включени полиция и жандармерия, както и хеликоптер, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в парламента.

Рецидивистът Борис Иванов, осъден на 13 години затвор за блудство и грабеж, избяга в четвъртък от работа, където, заедно с други петима затворници, е почиствал халета. Мястото не е било охранявано. Това се случва два дни, след като Иванов е бил преместен в затворническо общежитие. До момента той е изтърпял близо 7 години от наказанието си.

Никой обаче не смята да подава оставка заради поредното бягство. „И да има оставки, това няма да промени нищо“, смята Цацаров. И припомни, че вече година и половина няма директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. „При всички случаи се отразява на работата. Прибавете към това социалните проблеми на надзирателите, действащите нормативни актове по отношение на режима в затворите, ще се получи картина, която ще покаже, че каквото и да е ръководството, при тези условия и тази нормативна база, това ще се повтаря още, и още“, посочи той.
Според Цацаров е нужна сериозна дискусия за това дали държавата е в състояние да осигури ред в местата за лишаване от свобода.

Той самият предложи промени в законодателството, като заяви, че е нужно лишените от свобода да ходят на работа под охрана и с униформи с отличителни знаци.
На същото мнение е и министърът на правосъдието Цецка Цачева, чието министерство отговаря за затворите. „В момента отговорността за охраната на затворниците, които работят на открити обекти, не може да е само на работодателя. Държавата също трябва да има отговорности“, смята Цачева. За целта в Министерството на правосъдието вече се прави оценка на закона. „Възможността осъдените да работят е най-силният начин за социализация и затова полагането на труд трябва да се стимулира, но при затегнат контрол“, посочи правосъдният министър.

2 000 затворници имат право да живеят в общежитие от открит тип и да работят, като от тях около половината се трудят.
От вчера има проверка дали договорът с фирмата, която е наела затворниците, е редовен и дали са спазени всички изисквания. А на място в Ловеч върви инспекция как е определен лекият режим на Борис Иванов. По първоначални данни всички правила са били спазени при преместването му и последвалото изпращане на работа.

В парламента по традиция се разигра спектакъл кой е по-по-най виновен за бягствата от затворите. Депутатите поискаха повече информация за бягството на Иванов. Зам.министърът на правосъдието Николай Проданов обаче ги заля със статистика, която трябваше да покаже, че положението е било още по-зле при правителството на Сергей Станишев.

„През 2005 г. 17 души са се отклонили от общежития от открит тип, през 2006 г. – 27, през 2007 г. – 49, през 2008 г. – 45. И от 2009 г. има една устойчива тенденция за намаляване на отклонилите се до под 10 души на година. През 2009 г. отклонилите са петима, през 2010 г. – 8, през 2011 г. – 3, през 2012 г. -10, през 2013 г. – 7, през 2014 г. – 6, през 2015 г. – 11, а през 2017 г. – 8. През 2018 г. са 5 досега и, дай Боже, толкова да останат!“, каза Проданов.

Подходът на зам. министъра естествено вбеси опозицията. „Поканихме го, за да каже какво се е случило вчера и какво ще се прави. Тук слушахме статистика от 2005-а насам как от 17 случаите на бягства станали 5. Хората с помисли са много повече!“, възмути се Георги Свиленски от БСП. „Има близо 900 осъдени, които са на свобода и институциите не могат да ги хванат. Снощи сте сформирали специална комисия, а чак днес ще ходите до Ловеч. Защо чак днес, за да се наспите ли?!“, обърна се Стойнев към Проданов./СЕГА/