Очаква се днес Скопие и Атина да подпишат историческото споразумение за името на Македония

Историческият договор между Скопие и Атина за договореното между двете страни име на Македония се очаква да бъде подписан днес. Премиерите и външните министри на двете държави, както и високопоставени гости от Брюксел се събират за събитието в района на Преспа от гръцка страна.

Договорът ще бъде подписан в гръцкото село Псарадес от първите дипломати на Скопие и Атина Никола Димитров и Никос Кодзиас заедно с посредника от страна на ООН в спора за името Матю Нимиц в присъствието на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. На събитието ще бъдат също върховния представител на Евросъюза за външната политика Федерика Могерини, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, както и заместник генералния секретар на ООН Розмари ди Карло. В македонска делегация ще са министрите на отбраната, европейските въпроси и вътрешните работи.

След подписването са планирани обръщения на двамата премиери, след което събитието ще се пренесе на македонска територия в Отешево, където ще има официален обяд.

Очаква се засилено полицейско присъствие в района на Псарадес и по пътищата към мястото заради готвената от гръцки опозиционни сили протестна блокада.

Населението на Македония е разделено в мнението си за споразумението с Гърция. По-голямата част от него гледа с надежда и с големи очаквания към договора. Македонците смятат, че новата европейска перспектива, която ще получи Скопие, ще отвори и икономически, и политически врати пред страната.

Българският външен министър Екатерина Захариева, която вчера разговаря с македонския си колега Никола Димитров, заяви че премиерите на Гърция и Македония имат пълната подкрепа на Европейския съюз за подписването на договора. Тя допълни, че водеща цел за България е Скопие да получи покана за преговори за присъединяване към ЕС на 26 юни и покана за НАТО на 11 юли./BNR