Еврокомисар Мария Габриел получи топ отличие на Италия за жени

Мария Габриел получи наградата от председателя на Европарламента Антонио Таяни на церемония в Рим.Снимка: Пресслужба на ЕК

Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел стана носител на най-престижната награда на Италия за върхови постижения на жените „Мариса Белисарио“, съобщи за медиите Представителството на ЕК в България.

Статуетката ѝ беше връчена снощи от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни на тържествена церемония в Рим, докато на стената вървяха кадри от професионалния път на българския еврокомисар в европейската политика.

Вече 30 години, в памет на Мариса Белисарио – топ мениджър на Италия, едноименната фондация отличава със „Златна ябълка“ заслугите и постиженията на жени в различни професии, управлението, науката, икономиката и социалните каузи както на национално, така и на европейско ниво. Тазгодишното издание на наградата е под егидата на президента на Италия Серджо Матарела.

Високото отличие се присъжда в няколко категории, като Изборната комисия е взела решение с единодушно гласуване да удостои комисар Мария Габриел с наградата в юбилейното 30-о издание в категория „Награда на Европа“.

Приемайки наградата, Мария Габриел заяви, че за нея тя е символ на признание, но и отговорност „да продължавам да работя с неотслабваща енергия за цифров единен пазар, който не остава никого изключен“.

Наградата „Мариса Белисарио“ се дава от 1989 г. Сред отличените в международен план жени се отличават имената на Мери Робинсън – първата жена президент на Ирландия, Мадлин Олбрайт – първата жена държавен секретар на САЩ, Рания ал Ясин – кралицата на Йордания./BNR/